Orbán: Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit

2023. július 7. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadják el a kötelező kvótát, és nem fogadják el a migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Bécsben rendezett magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozón.

Orbán szerint Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsák végre. „Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát, és meg is fogja tenni” – mondta a miniszterelnök, aki szerint Szerbia és Magyarország nélkül Ausztriában, Németországban, Hollandiában sok százezerrel több illegális migráns lenne, mint amennyi most van.

Az MTI beszámolója szerint Orbán azt mondta, hogy a magyar modell egy egyszerű gondolaton nyugszik: addig senki sem léphet be az ország területére, amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták. „Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz” – mondta. A miniszterelnök szerint ez a modell működik, és ezt kellene átvennie Európa összes országának. „Azonban nem ez történik, mert olyan szabályozást fogadtak el Brüsszelben, amely kötelező kvótákat ír elő, és menekülttáborok, migránsgettók létrehozását teszi kötelezővé a tagállamoknak” – vélekedett Orbán.

Az uniós menekültügyi reform

Évek óta húzódó viták után az uniós tagállamok idén júniusban megállapodtak két kulcsfontosságú menekültügyi és migrációs javaslatról. A tagállami miniszterekből álló Európai Unió Tanácsában egyezségre jutottak a menekültügyi és migrációkezelési rendszerről, valamint a menekültügyi eljárásokról szóló rendeletről.

Eszerint a tagállamok a migráció által leginkább sújtott országokból évente harmincezer embert telepítenének át más tagországokba, aki pedig ezt nem akarja, az kiválthatja ezt pénzzel vagy például a menekültügy kezelését segítő személyzet küldésével. A döntés hátterét és jelentőségét ebben a cikkben elemeztük.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!