A tantárgytól is függhet ezután a pedagógusok bére

2023. július 7. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament által kedden megszavazott, majd Novák Katalin köztársasági elnök által csütörtökön aláírt státusztörvény értelmében összetett szempontrendszer alapján dől el, hogy mekkora fizetésért dolgozhatnak a továbbiakban a pedagógusok. A Belügyminisztérium a Telex kérdésére válaszolva megerősítette, hogy a szempontok közt szerepel majd a tantárgyak száma, illetve szintén befolyásolja a bérezést, hogy mely tárgyaktról van szó.

A Népszava cikkében arról ír, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a továbbiakban az is meghatározó lehet, hogy az egyes tantárgyak esetében mennyire könnyű vagy nehéz betölteni az álláshelyeket. A cikkben megszólaló szakemberek szerint jelenleg a természettudományos tantárgyakat oktató tanárokból van a legnagyobb hiány Magyarországon, így feltehető, hogy egy fizika-kémia szakos pedagógus magasabb fizetést kaphat, mint aki éneket vagy testnevelést tanít.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint a fentieken kívül meghatározó lehet az is, hogy az ország mely részén dolgozik egy pedagógus. Egy gazdasági szempontból elmaradottabb régióban kevesebbet, míg a jobb helyzetben lévőkben, így Budapesten magasabb fizetést kaphatnak majd a tanárok, hiszen ez utóbbi helyeken a versenyszférában jellemző bérek is magasabbak.

Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!