Novák aduászt adott a kormány kezébe az önkormányzatokkal szemben

2023. július 6. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

A státusztörvény után Novák Katalin aláírta azt a salátatörvényt is, amelyben a központi költségvetés megalapozását célzó jogszabály is helyet kapott – írta a 24.hu. A stabilitást sugárzó név olyan szabályozást takar, amellyel a kormány könnyedén elvonhatja a megemelt szolidaritási összeget, akkor is, ha az önkormányzat vitatja annak jogosságát.

Budapest esetében ennek nyomán 25 milliárd forintot emelt le a főváros számlájáról, miután a fővárosi önkormányzat 33 milliárdot kifizetett, ám a fennmaradó részt törvénytelennek tartotta.

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem fizetünk az államnak, akkor az egyszerűen leveszi a pénzt a számlánkról, mint ahogy ez tegnap meg is történt. De mondjuk ki: ez nem más, mint egyszerű rablás” – írta Karácsony Gergely.

A kormány döntése nyomán az önkormányzatok szolidaritási adót fizetnek, az adó folyamatosan növekszik: 2024-ben ez Budapest esetében már 75 milliárd forint lesz.

A Novák által aláírt jogszabály nyomán meg lehet vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az államkincstárnak tartoznak. Azaz, „ha Budapest nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, elvehetik akár a BKV állami támogatását is” – közölte még a törvény elfogadása előtt a DK-tól Gy. Németh, aki a Törvényalkotási Bizottság tagja.

Így tehát a főváros nem kapja meg a pénzt a kormánytól a trolibeszerzésekre, ötmilliárd közelében van több kormányzati intézmény tartozása a főváros felé, Budapest nem kapta meg a rezsitámogatást és a Lánchíd felújításához szükséges összeget sem utalták át a fővárosnak.

Erre most már nem is kerül sor, a köztársasági elnök aláírásával szentesített törvénnyel ugyanis a megemelt – és bármikor könnyedén emelhető – szolidaritási adóból annyival kevesebbet von el az állam, amennyi fizetési kötelezettsége lenne az önkormányzat felé.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy a gyakorlat ez, és polgárjogilag védhető is, hiszen „kevés ennél régebbi szabály létezik”, mint az, hogy ha kölcsönösen tartoznak egymásnak a felek, akkor csak a különbözetet fizesse meg az, aki többel tartozik. A képet azonban árnyalja, hogy az önkormányzatok tartozása a bármikor megemelhető szolidaritási adóból fakad.

2024-ben harminc százalékkal nő a jelenlegihez képest, azaz tizenötször annyit kell fizetnie a fővárosnak, mint Tarlós István idején. A jövő évi 75 milliárddal szemben a Fidesz által támogatott egykori polgármester alatt ötmilliárd forintot fizetett be a főváros ezen a jogcímen a központi költségvetésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!