120 iskolában indulhat el szeptembertől a honvédelem tantárgy oktatása

2023. július 4. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Országosan 120 iskolában indulhat el a honvédelem tantárgy oktatása a következő tanévtől. Eddig 37 köznevelési és 83 szakképzési intézmény jelezte a részvételi szándékát a tantárgy bevezetésére vonatkozóan – árulta el Rétvári Bence parlamenti államtitkár az LMP-s Ungár Péter írásbeli kérdésére.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a tantárgy oktatásában résztvevő intézmények tényleges számát csak a szeptemberi tanévkezdés után lehetséges megadni.

Rétvári a válaszban arra is kitért, hogy a tantárgy oktatásához a Honvédelmi Minisztérium fogja biztosítani a szakembereket, „akiknek a próbaoktatás megkezdése előtt szakmai, pedagógiai, tanügyigazgatási és módszertani felkészítésen kell részt venniük”.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a honvédelem tantárgy célja „a honvédelmi nevelési feladatok megvalósításának hatékonyabbá tétele, a haza védelme iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel is rendelkező fiatalok célirányos nevelése”. Ennek érdekében vezetik be a tantárgy próbaévét a 2023/24-es tanévben.

Június közepén a Telex kérdéseket küldött a Klebelsberg Központnak, hogy megtudjuk, ősztől hány iskolában tervezik elindítani a honvédelem tantárgy oktatását. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a célja a tantárgy tanításának, és miért pont azokban az iskolákban kezdik el oktatni a tantárgyat, ahol.

A válaszon mi lepődtünk meg a legjobban, ugyanis a Klebelsberg Központ sajtóosztálya pár nappal később egy belső levelezést is elküldött a Telexnek, amiből kiderült, hogy a lapunknak elküldeni tervezett hivatalos válasz nem volt igaz, majd végül egy olyan levelet küldtek ki, ami továbbra sem a teljes igazságot fedte. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár például azt írta a vele szoros együttműködésben dolgozó Klebelsberg Központ vezetőinek, hogy „nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.”

A kiszivárgott levelezésről szóló cikkünket itt tudják elolvasni. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta az ügyről, hogy nem csak hazudni, füllenteni sem szabad – ennek ellenére nem volt következménye a történteknek. Három nappal később a miniszter elnézést kért a Telextől, Maruzsa Zoltán pedig a Népszavának azt mondta, hogy személyi következményekről nem tud, de elnézést kér mindenkitől, akiket esetleg megbántott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!