Az új igazságügyi miniszter szerint nem gond, ha elmondja a véleményét a bírósági ítéletekről

2023. július 3. – 18:05

Az új igazságügyi miniszter szerint nem gond, ha elmondja a véleményét a bírósági ítéletekről
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tikkasztó hőségben hallgatta meg a parlament igazságügyi bizottsága hétfő délután Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselőt, aki augusztus 1-jétől Varga Juditot váltja az Igazságügyi Minisztérium élén. A bizottsági meghallgatás kétharmados kormánypárti többség mellett valójában csak formalitás, és ezt jól jelzi, hogy már az ülés kezdete előtt napirendre vette az Országgyűlés Tuzson Bence és Bóka János miniszteri esküjét keddre.

Tuzson azzal kezdte az expozéját, hogy nagyra értékeli elődjei, Trócsányi László és Varga Judit munkáját, akik szerinte az alapokat már lefektették az igazságügy területén, az elmúlt években megszülettek a nagy jogi kódexek.

Igazságügyi miniszterként az egyik legfontosabb feladatának a szuverenitás védelmét tartja. Úgy fogalmazott, a nemzetközi politikában mindig az erősebb fél diktál, a nagyobb országok határozzák meg, hogy a kis országok miként viselkedjenek. Az Európai Unió üdítő kivétel volt ebben a tekintetben sokáig a vétójog intézményével például, de Tuzson most úgy érzi, kezd felborulni a kényes egyensúly Brüsszelben is.

Ennek a jogalkotási területen is vannak jelei – mondta –, az uniós szabályozásokon keresztül állandó nyomás alatt van Magyarország. Olyan területeken avatkoznak be szerinte, amelyek az EU alapszerződésében nem szerepelnek. Példaként a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt említette, amit Magyarország máig nem ratifikált, ám az EU belopakodna a magyar jogrendbe azzal, hogy nemrég csatlakozott az egyezményhez. Bár az uniós témák egy másik minisztériumhoz tartoznak a jövőben, Tuzson a magyar érdekeket szeretné megvédeni és erősíteni a jogalkotás területén.

„A bírói függetlenséget biztosítani kell” – vallja az új miniszter, az ítélkezési gyakorlatot azonban folyamatos monitorozná. Meg kell vizsgálni szerinte, hogy az ítélkezési gyakorlat megfelel-e az eredeti jogalkotói szándéknak, és ahol ez nem így van, ott be kell avatkoznia a jogalkotónak. Azt ígérte, igazságügyi miniszterként szoros kapcsolatra törekszik az igazságügyi hivatásrendekkel.

Tuzson a politika előtt sokág ügyvédként dolgozott, így – mint fogalmazott –, abban „a szerencsés helyzetben van”, hogy a másik oldalról is rálátása van a joggyakorlatra. Komolyan kell venni szerinte, hogy mit gondolnak az emberek az ítélkezésről, a jogszabályokról, „le kell szállni a tudományos jogászvilág szintjéről az emberekére”, és meg kell kérdezni a véleményüket.

Nem szabad szerinte, hogy azt érezzék, szerencsejátékban vesznek részt, ha a bírósághoz fordulnak.

Beszélt még a fogyasztóvédelemről, ami tavaly óta az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik. A családvédelem mellett az online piacra kell szerinte átfogó szabályokat hozni a jövőben, a gyorsan átalakul online vásárlási piacot ugyanis jelenleg sem a magyar, sem az uniós szabályozás nem tudja megfelelően kezelni.

Tuzson Völnerről: Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet

„Az elmúlt évek legnagyobb botrányai az Igazságügyi Minisztérium nevéhez fűződnek. Egyfajta botrányminisztériummá vált” – mondta az expozé után Sebián-Petrovszki László DK-s képviselő. A többi ellenzéki képviselőhöz hasonlóan ő is leginkább a Pegasus-ügyként ismertté vált lehallgatásokról, valamint a Schadl-Völner-ügyről kérdezte a miniszterjelöltet. Arra volt például kíváncsi, hogy Tuzson indít-e vizsgálatot ezekben az ügyekben, mit kíván tenni a minisztérium megtisztulása érdekében, és milyen módon tervezi átalakítani a végrehajtói rendszert.

A momentumos Fekete-Győr András azt kérdezte a miniszterjelölttől, hogy mi a véleménye Varga Judit és Völner Pál szerepéről a Pegasus-ügyben, életszerűnek tartja-e Vargának azt az állítását, hogy semmilyen rálátása nem volt a lehallgatásokra, és a jövőben ki lesz a felelős a megfigyelések jóváhagyásáért. Szabó Szabolcs pedig többek közt arra volt kíváncsi, hogy Tuzson mit lépne, ha kiderülne, az államtitkára több részletben 83 millió forintot fogadott el a végrehajtói kar elnökétől.

Vejkey Imre, a bizottság kormánypárti elnöke többször is arra figyelmeztette az ellenzéki képviselőket, hogy ezek a kérdések nem tartoznak az igazságügyi miniszter hatáskörébe. Jakab Péter vitába szállt a bizottság elnökével, szerinte ugyanis kutya kötelessége a miniszterjelöltnek válaszolnia arra, hogy „folytatni kívánja-e a bukott igazságügyi miniszter asszony gyakorlatát”.

„Miniszternek készül, színésznek vagy bűnrészesnek?”

– kérdezte Jakab Tuzsontól.

Erre a kérdésre nem tudtuk meg a választ, Tuzson ugyanakkor arról beszélt, a lehallgatások engedélyezésekor azt kell mérlegelnie az igazságügyi miniszternek, hogy a nyomozáshoz szükség van-e rá, más formában nem lehet-e hozzájutni a keresett információhoz, és a nemzetbiztonsági érdek felülírja-e a személyiségi jogokat. Ezt a gyakorlatot kívánja miniszterként ő is folytatni, azt pedig pusztán szervezési kérdésnek tartja, hogy Varga Judithoz hasonlóan ő is delegálja-e a feladatot az államtitkárának.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A végrehajtói ügyekben feltett kérdések jó részével szerinte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához kell fordulni: a végrehajtói kar működése, a kinevezések gyakorlata egy korábbi törvénymódosítás után már nem a minisztérium hatáskörébe tartoznak. Úgy fogalmazott, nincs hatásköre a végrehajtói kar vizsgálatára, szabályozás szintjén ugyanakkor nyitott a változtatásra.

A korrupcióba keveredett igazságügyi államtitkár, Völner Pál nevét gondosan kerülte a meghallgatás során. Azt mondta az ügyről, hogy folyamatban van a bírósági eljárás, az ítéletig az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és addig ő sem mond véleményt.

„Nem tartom ördögtől valónak, ha a bírósági ítéletekről van véleményünk, azt elmondjuk”

– mondta az igazságügyi miniszterjelölt, aki szerint az ítélet után érdemes megnézni, hogy milyen lépéseket kell esetleg tenni a jogalkotónak. Orbán Viktorhoz hasonlóan úgy fogalmazott, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, és ha valaki bűncselekményt követ el, a megfelelő hatóságnak ki kell azt vizsgálnia.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A közel másfél órás meghallgatás végén Tuzson miniszteri kinevezését az igazságügyi bizottság nyolc kormánypárti tagja támogatta, míg a négy ellenzéki képviselő nemmel szavazott. Tuzson kedd délután már miniszteri esküt tesz a parlamentben, és augusztus 1-jén váltja Varga Juditot a tárca élén.

Az új igazságügyi miniszter a Miniszterelnöki Kabinetirodától érkezik, Rogán Antal jobbkezét, a TikTok-influenszer Tuzsont ebben a cikkben mutattuk be.

Varga Judit múlt szerdán jelentette be, hogy július 31-ével lemond az Igazságügyi Minisztérium éléről, hogy 2024-es EP-kampányra tudjon fókuszálni – várhatóan ő lesz a Fidesz EP-listavezetője a jövő évi választáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!