Tudja, ki az a Herczeg Ferenc? Jövőre érettségi tétel lesz belőle

2023. július 3. – 15:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítve 18:30-kor: Kijöttek a részletes tervek az új, a 2023/2024-es tanév végétől tervezett érettségikhez – írtuk az Eduline cikke alapján, valójában azonban olyan vizsgakövetelményekről van szó, amelyek 2021 júliusában már megjelentek, és mi is beszámoltunk róluk részletesen.

Egyes részleteiben egészen innovatívnak tűnik az új vizsgarendszer, legyen szó például a természettudományi tárgyakból vagy az informatikából, vagyis jövőre digitális kulturából tervezett projektmunkás feladatról. Két kötelező tárgyból viszont évtizedes visszalépés jön az érettségik rendszerében.

Már korábban is voltak hírek a magyar nyelv és irodalom érettségik változásairól, és mi is foglalkoztunk bővebben a témával. Az új rendszer szerint ugyanis az írásbeli érettségin

  • az eddigi szövegértési feladatsor helyett lesz egy szövegértési-nyelvtani feladatsor, és
  • lesz egy irodalmi feladatlap, ami tényekre és adatokra kérdez rá – mint egy műveltségi teszt.
  • Eltűnik viszont a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés,
  • és nem a jó helyesírást fogják jutalmazni, hanem a rosszat büntetni.

Ráadásul a szóbeli érettségin is bekerül a hat mostanáig kötelező életműtétel mellé négy új: eddig csak Kosztolányi Dezső, Arany János, Babits Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila életművét kellett bebiflázni a tanulóknak. Mostantól viszont bekerül a díszes társaságba Jókai Mór, Mikszáth Kálmán és Vörösmarty Mihály is.

És ki a tizedik? Egy bizonyos Herczeg Ferenc, akinek az életműve egészen 2020-ig az alaptanterv része sem volt.

Mit érdemes tudni Herczeg Ferencről? A diákok körében közkedvelt információforrás, a Wikipédia szerint ő volt a Horthy-korszak legnépszerűbb írója, 1927-től a Magyar Revíziós Liga elnöke, akinek emlékére a magyar kormány 2019-ben díjat alapított, 2021 szeptemberében pedig mellszobrot állítottak neki a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színházban.

A történelemérettségit is átalakítják: jövőre még hangsúlyosabb szerepet kap a lexikális tudás, növelik a politikatörténeti témák arányát, cserébe viszont kevesebb életmódtörténeti kérdés lesz.

Nádori Gergely, a Tanárblog szerkesztője szerint az érettségik átalakítása is beleillik abba a sorba, ami szerint a magyar diákok egyre kevésbé tudják megkapni az oktatási rendszertől az egyre szükségesebb, jövőre fókuszáló készségeket. A szerző véleménycikkét a témában itt olvashatja.

Megjegyzés: cikkünk eredeti verziója több pontatlanságot is tartalmazott, ezeket tisztáztuk mind az írásbeli és a szóbeli érettségi feladatsornál, mind Herczeg Ferenc tantervi megjelenésénél is. Elnézést kérünk a hibáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!