Iványi Gáborék szerint az állam miatt halmoztak fel több mint félmilliárdos köztartozást

2023. július 3. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szerint az állam miatt halmoztak fel jelentős tartozást az MVM Nextnél – írj a MET közleménye.

Múlt héten az Index számolt be arról, hogy információik szerint az Iványi Gábor vezette szervezet több mint félmilliárdos köztartozást görget maga előtt. A lap szerint az MVM sokáig halasztást adott a MET-nek, de most lépéskényszerbe kerültek.

„Sajnos megfelel a valóságnak, hogy önhibánkon kívül nagyobb összegű közműtartozásunk halmozódott fel azóta, hogy az állam nem tesz eleget az egyházi státuszunk jogellenes elvétele miatt minket megillető kártérítés fizetési kötelezettségének. Az állam a 2016. utáni időszakra vonatkozóan még azokon a jogcímeken járó összegek kifizetését is megtagadja tőlünk, amelyeket az Emberi Jogok Európai Bírósága előtti eljárásban elismert” – áll a MET hétfői közleményében.

Állításuk szerint áprilisban haladékkérelmet küldtek az MVM-nek, de erre a mai napig nem kaptak választ. Továbbá kiemelik, hogy az elmúlt években mintegy 240 millió forintot utaltak az áram- és gázszolgáltatóknak.

„A most felajánlott részletfizetési lehetőség azonban nem megoldás számunkra, mivel gazdasági nehézségeink pillanatnyilag olyan súlyosak, hogy a részleteket sem tudjuk teljesíteni. Egyházi státuszunk jogellenes megvonásának eredményeként bevételeink közel negyven százalékától esünk el”

– írták.

A MET szerint, ha az állam „nem fosztaná meg őket a jogosan járó normatíváktól és egyéb juttatásoktól”, akkor nem tartoznának az állam tulajdonában lévő áramszolgáltatónak. Azt is hozzátették, hogy míg más egyházak jelentős kompenzációt kaptak a megemelkedett gáz-, és áramszámlák kifizetéséhez, addig ők ebből a lehetőségből kimaradtak.

Szerintük a jelenlegi hatalom „minden módon próbálja ellehetetleníteni” a szegények és elesettek érdekében végzett szolgálatukat. Kiemelték, hogy szándékukban áll a tartozásaik rendezése, ehhez azonban szükséges, hogy az államtól megkapják az egyházukat megillető kártérítést. „A sanyargatások közepette azonban jelenleg nincs más választásunk, mint pert indítani azzal a céllal, hogy a magyar állam megtérítse részünkre az egyházunk technikai számának jogtalan elvételéből adódó jelentős összeget” – írták.

A MET és az állam vitái

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben ugyanazon az alapon, melyen 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el, és több más diszkriminált felekezettel együtt 2012. január 1-jével jogállásunkat köteles visszaállítani. Iványi emlékeztetett arra, hogy a kormány ezt a határozatot figyelmen kívül hagyja.

A MET-nek 2022-ben 52 ezren kínálták fel adójuk egy százalékát, amivel a negyedik legtámogatottabb felekezet.

2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg az egyházat, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványiék úgy reagáltak, hogy az állam ennek négyszeresét halmozta fel velük szemben, és az egyház elleni támadásról beszéltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!