Terézvárosban a menstruációs szabadság után támogatják a nők betét- és tamponvásárlását is

2023. június 28. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Betét, tampon, tisztálkodási eszközök – havonta több ezer forintot kell elkölteni ezekre egy nőnek. Van, aki nem tud, ezért a menstruáció időszakában távol marad a munkahelyről, iskolából, talán még az utcára sem megy ki. Mostantól a menstruációs szegénység elszenvedőin is próbálunk segíteni” – írja Soproni Tamás Terézváros polgármestere, a Momentum fővárosi frakcióvezetője Facebook-oldalán.

Terézvárosban 2022 szeptemberében vezették be a menstruációs szabadságról szóló rendeletet. Ez azoknak a nőknek biztosít pótszabadságot, akik komoly fájdalmakkal küzdenek a menstruáció alatt.

Az intim termékek támogatását Terézvárosban a 13 és 52 év közötti nők vehetik igénybe rászorultsági alapon akár egy teljes évre. Az igénylés pontos módját hamarosan közzéteszik a város honlapján.

„A legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről sokszor egyszerű prüdéria, társadalmi szégyenlősség miatt nem mertünk korábban, pedig emberek százezreit érintik” – írja a Facebookon Soproni Tamás.

Még mindig tabu a menstruáció

A menstruációs szegénységet több országban is próbálták enyhíteni azzal, hogy csökkentették vagy eltörölték a női ciklushoz kapcsolódó termékek forgalmi adóját. Először Kenyában, majd Kanadában is meghozták ezt a döntést.

Itthon még van mit tenni a menstruációs szegénység felszámolásáért, elég csak megnéznünk a DM drogéria árainak összehasonlítását: Ausztriában a legtöbb terméken 20 százalék az adó, viszont az egészségügyi betétre és a tamponra csak 10 százalék, Németországban az általános adókulcs 19 százalék, de az egészségügyi betétre és a tamponra csak 7 százalék. Ezzel szemben Magyarországon a rekordmagas, 27 százalékos áfa a menstruációs termékek esetében sem változik.

A menstruációs szegénység megfékezése ellen már civilek is összefogtak itthon. A szegedi Motiváció Oktatási Egyesület egy hónap alatt 680 ezer forintot gyűjtött, amiből negyven lánynak ajándékoztak egy-egy menstruációs dobozt, ami például mosható betéteket tartalmazott.

A menstruáció témájához nemcsak a költségek, de a tabusítás is hozzátartozik, hiszen még mindig nem számít természetesnek az erről való nyílt kommunikáció. Ennek megváltoztatása kulcskérdés lehet abban, hogy a menstruációs szegénység érdemi figyelmet kapjon. Nemrégen egy nagyobb cikkben is feldolgoztuk, hogy miért lett tabu a havi ciklus, miért nem értik még sokszor a nők sem, mi zajlik a testükben, és hogyan lehet ciklustudatossá válni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!