A terézvárosi önkormányzati cégeknél bevezetik a menstruációs szabadságot

2022. szeptember 1. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A terézvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén elfogadta a polgármester, Soproni Tamás javaslatát, bevezetik a kerületi önkormányzati cégeknél a menstruációs szabadságot. Ezt Soproni Tamás jelentette be hivatalos Facebook-oldalán.

„Terézváros képviselő-testülete ma a javaslatomra elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsunk a dysmenorrheás nőknek” – írja.

A dysmenorrhea fájdalmas menstruációt jelent, a szabadságot akkor vehetik majd igénybe a kerületi cégek női dolgozói, ha orvosi papírral tudják igazolni, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át. A jogosultságot kétévente kell majd felülvizsgálni.

Soproni azt is írja, mivel a jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a polgármesteri hivatalban is bevezessék a menstruációs szabadságot, Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult, hogy „indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot.”

Terézváros spanyol mintára tervezi bevezetni az extra szabadságot, igaz, ott havonta három nap szabadságot is biztosítanak azoknak, akik erős menstruációs fájdalmaktól szenvednek.

Skóciában ugyan nincs menstruációs szabadság, viszont augusztus eleje óta ingyenesen biztosítják a menstruációs termékeket a közintézményekben, például az iskolákban és az önkormányzatoknál.

A menstruáció körüli tabukról, stigmákról és tévhitekről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!