Nem csak a harmadik világot sújtja a menstruációs szegénység

2021. június 8. – 22:00

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónap alatt sikerült elérni a tervezett bevételt abban az adománygyűjtésben, amelyet a szegedi Motiváció Oktatási Egyesület indított, hogy az általuk elérhető lányok menstruációs szegénységét enyhítsék. Összesen 680 ezer forintot küldött 120 támogató. A pénzből a Szegeden és a városhoz közeli faluban, Balástyán a Motiváció Tanodába járó negyven lánynak ajándékoznak egy-egy menstruációs dobozt, ami környezettudatos higiéniai eszközöket, azaz mosható betéteket és néhány kozmetikumot is tartalmaz. A mosható betét használatával a lányoknak néhány évig nem kell majd újat vásárolniuk.

Erről nem igazán szeretnek beszélni az emberek, a nők havi ciklusa még mindig sokaknak tabunak számít. Ám 2019-ben Oscar-díjat nyert a rövid dokumentumfilmek kategóriájában a Period. End of Sentence című indiai film, amelyben – egy indiai férfi és külföldiek segítségével – nők készítenek maguknak és társaiknak betéteket. Igen nehéz dolog ez ott, ahol a menstruáló nőket gyakran elkülönítik a családjuktól, a ciklust pedig egyesek betegségnek vélik. Ezzel a téma szinte az egész világon a figyelem középpontjába került.

Azt lehetne hinni, hogy a menstruáció idején szükséges egészségügyi termékek hiánya csak a fejlődő országokban élő nőknek jelent gondot, amihez sok helyen még a tudatlanság is hozzájárulhat. Ám a ciklusban is megfelelő fehérnemű, a tisztálkodási eszközök és lehetőségek, például a tiszta víz hiánya is a problémakör része.

Mint később kiderült, általános jelenségről van szó: például az aligha szegény Nagy-Britanniában a hivatalos adatok szerint a 14ꟷ21 év közötti nők tizede küzd a betétvásárlás anyagi gondjával. A menstruációs szegénységet több országban is próbálták enyhíteni azzal, hogy csökkentették vagy eltörölték az ilyen termékek forgalmi adóját. Ebben az első Kenya volt, majd Kanadában is így történt, míg hazánkban e termékeknél is máig megmaradt a 27%-os áfa.

Havi 1500 forint

Az utóbbi években néha már lehet arról olvasni, hogy a nélkülözésnek ez a fajtája Magyarországon is sok embert sújt. Egy magyar kisfilm is feldolgozta a témát, és nemzetközi elismerést nyert. A szemérmesen kezelt témában átfogó kutatás eddig nem készült, így nem tudni, a magyar nőknek mekkora arányának okozhat gondokat a havi ciklusa miatt szükséges felszerelés megvásárlása.

Ez egy nőnek havonta átlagosan 1500 forintba kerülhet, ami elsőre talán nem tűnik soknak, ám, ha például az igen szerény közmunkásbéreket vagy a nagyon alacsony szociális ellátásokat vesszük figyelembe, akkor világos, hogy sok embernek ekkora kiadás is nehéz lehet, főként, ha több nő él egy családban.

Színes, mosható betétek lesznek az ajándékdobozban – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.hu
Színes, mosható betétek lesznek az ajándékdobozban – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.hu

Ebben a témában itthon is sokkal több segítő információ kellene a fiataloknak, ám gyakran nincs kitől megkérdezni, vagy a szégyenkezés miatt nem tudhatják meg, amit szeretnének. Eddig főként civil szervezetek, egyesületek próbáltak enyhíteni a gondokon, például az Igazgyöngy Alapítvány és a Nők Egymásért Mozgalom, ám ez csak szűk körben hozhatott átmeneti megoldást.

A Magyar Vöröskereszt a „Lányból Nővé” elnevezéssel indított programot két éve a menstruációs szegénység enyhítésére, ezt egy külföldi cég is segítette eszközökkel és 2,8 millió forinttal. Emellett több tízezer csomag intimbetétet osztottak szét abból, amit még a 2015-ös menekültválság miatt vásároltak be, ám a menekülthullám elültével a készlet megmaradt, és közeledett a felhasználási idejének lejárata.

Tanulásban is segít a Motiváció Műhely

A szegedi civil szervezet hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok társadalmi beilleszkedését segíti. Ezen belül működik a Motiváció Oktatási Egyesület, amelyet azért hoztak létre egyetemi oktatók, esélyegyenlőségi szakemberek, pedagógusok és pedagógusjelöltek, hogy elősegítsék a magyar oktatás megújítását, az oktatási minőség általános emelését.

Szegedi és balástyai tanodáikban főként hátrányos helyzetű diákoknak kínálnak iskolán kívüli tanulást, kreatív programokat, közös játékot és felzárkóztató foglalkozásokat. Ezek kellemes, vonzó időtöltések: a gyerekekkel például palacsintát sütnek, rajzolnak, társasjátékokat játszanak. A feladatokat önkéntesek, köztük egyetemisták segítségével látják el, a költségeket pedig főként pályázati támogatásokból és adományokból fedezik.

Úgy adnak, hogy azzal nem bántanak

A Női Ciklus Projekt elnevezésű kampányt a Facebookon, az Instagramon és más internetes fórumokon tartották. Steigler Anett tanodavezető, projektfelelős elmondta, hogy nemcsak adományokat akartak gyűjteni, hanem azt is szerették volna elérni, hogy a sokak számára kényes témáról az eddiginél nyíltabb legyen a párbeszéd. Ezért nemcsak úgy átnyújtják majd az adománydobozt a lányoknak, hanem több alkalommal tartanak a témával kapcsolatos beszélgetéseket, előadásokat is az érintetteknek, és a szülőket is tájékoztatják.

A szemérmességen azonban nem könnyű túllépni, jól tudják ezt a szervezők is. Az érintett lányokkal, illetve családokkal régebb óta kapcsolatban vannak a tanodai programok révén, Mádi Szilvia mentor azt mondja, van, aki már évek óta jár hozzájuk, így a bizalmi viszony felépült közöttük.

Mádi Szilvia tanodai mentor, projektfelelős és Steigler Anett tanodavezető, projektfelelős – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.hu
Mádi Szilvia tanodai mentor, projektfelelős és Steigler Anett tanodavezető, projektfelelős – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex.hu

Arra a kérdésre, hogy milyen körből érkeztek a kisebb-nagyobb összegek, Szilvia elmondta, hogy tudomásuk szerint az adományozók többsége olyan magánszemély, aki ismeri és követi a Motiváció Műhely tevékenységét, de nemcsak Szegeden élők és a környéken lakók küldtek támogatást, hanem az ország más részeiből is érkezett pénz. Steigler Anett arról is beszélt, jó lenne, ha országszerte nyilvános párbeszéd kezdődne a témáról. Náluk az adományok kiosztásával nem zárul le a menstruációs szegénység elleni tevékenység. A Motiváció Műhely programjain továbbra is beszélnek majd az érintetteknek, mellettük a fiúknak is a női ciklussal kapcsolatos kérdésekről és a szexualitásról, hogy minél több hasznos ismeretet adjanak át.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!