G7: Itthon drágább a DM-ben vásárolni, mint Ausztriában és Németországban

2021. november 24. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a papír zsebkendő, a vécépapír és kézkrém olcsóbb a magyar DM-ben, mint a drogérialánc osztrák és német boltjaiban, derül ki a G7 gazdasági portál elemzéséből. A lap már többször is összehasonlította a környező országok bevásárlásait, ezekről itt és itt írtunk.

A mostani összehasonlításból az derült ki, hogy a magyar DM kasszájánál 4356 forintot fizetünk, Ausztriában viszont csak 4258-at, Németországban pedig mindössze 3684 forintnak megfelelő eurót ugyanazokért a termékekért.

„Ha feltételezzük, hogy Ausztriában és Németországban tavaly óta lényegében nem nőtt az átlagos mediánkereset (ez nem átlag, hanem az a középen lévő érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi érték található), Magyarországon viszont 8 százalékkal magasabb a mediánbér, mint egy éve, akkor azt kapjuk, hogy a magyar vásárló havi bérének 2,07 százalékát viszi el ez a bevásárlás, az osztrák és a német vevő terhelése azonban csak 0,52 százalékos” – írják.

A lap szerint a DM-bevásárlás a némileg eltérő kosárérték ellenére Ausztriában és Németországban is egyaránt 0,52 százalékos terhelést mutat a nettó mediánbérekhez képest – a pontos egybeesés lehet véletlen, de az biztos, hogy az arányok szinte egyformák, az árszintek lényegében egyenlőek. A magyar vásárló terhelése azonban ehhez képest négyszeres.

A rekordmagas, 27 százalékos magyar áfa miatt a kosár forgalmi adótartalma Magyarországon 926 forint. Ausztriában viszont majdnem minden termékre 20 százalék rakódik, az egészségügyi betétre és a tamponra (nyilván a menstruációs szegénység megakadályozásának érdekében) csak 10 százalék, így összességében az osztrák állam beéri 666 forintnak megfelelő euró áfával.

Németországban az általános adókulcs 19 százalék, de az egészségügyi betétre és a tamponra csak 7 százalék, ennek következtében a kosarunk német adótartalma csak 543 forintnak megfelelő euró.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!