G7: 31 termékből 14 olcsóbb az angliai Aldiban, mint a magyarban

2021. október 18. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Angliában 13 260 forintnak megfelelő fontot, Magyarországon pedig 11 886 forintot kell fizetni ugyanazért a 31 termékért, ugyanabban a mennyiségben – írja a G7 gazdasági hírportál, miután az angliai és a magyarországi Aldiban is ugyanazokat a termékeket vásárolták egy bevásárlás során. A lap korábban összehasonlította már a francia és a magyar, valamint a román és a magyar Lidl árai közötti különbségeket is. Azt írják, ezzel fő céljuk, hogy a magyar áruházakban egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt. Az összehasonlítás során figyelembe vették, hogy Angliában jellemzően angol keresetekből vásárolnak a családok, Magyarországon pedig az itthoniakból.

A G7 legfrissebb elérhető statisztikák alapján azt írja, hogy a nettó medián (nem az átlag, hanem az a középérték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi elem van) bér az Egyesült Királyságban ma 2000 font körül van, vagyis 850 ezer forintnak felel meg.

„A magyar nettó medián bérre nincs friss hivatalos adatunk, de az Eurostat 2020-ra vonatkozó értékét 8 százalékkal (vagyis körülbelül az elmúlt egy év átlagos magyar béremelkedésével) megnövelve 583 eurót, azaz 210 ezer forintot kapunk. Ha ezekből az adatokból számolunk, akkor azt kapjuk, hogy egy magyar fizetés 5,6 százalékát viszi el a bevásárlásunk, az angol fizetésnek viszont csupán az 1,6 százalékába kerül” – olvasható a portálon.

„Nem meglepő módon tehát (nem reprezentatív) összehasonlításunk szerint a magyar családnak 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint az angolnak” – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!