A magyaroknak jobban fáj ugyanaz az aldis vagy lidlös bevásárlás, mint az osztrákoknak

2021. október 24. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ha ugyanazokat a termékeket akarja valaki megvenni egy magyar és egy osztrák Aldiban vagy Lidlben, a szomszédoknál kicsit több pénzt kell otthagynia. Mégis az osztrákok járnak jobban: a fizetésük nagyobb része marad meg, miután kijöttek a boltból – járt utána a G7.

A lap újságírói már 2020 eleje óta minden hónapban megnézik 42 termék árát néhány Magyarországon is jelen lévő üzletláncban, és időnként összevetik az árakat ugyanezeknek az láncoknak a külföldi áraival. Vásároltak már Romániában és Franciaországban is, néhány napja pedig mi is beszámoltunk arról, mire jutottak Angliában: az Aldiban 31 termékből 14 volt olcsóbb ott, mint itthon, és bár a teljes bevásárlásért még így is több pénzt kellett otthagyniuk az angliai boltban, a fizetésekhez viszonyítva mégis a magyar bevásárlás bizonyult sokkal megterhelőbbnek: egy tipikus magyar fizetés 5,6 százalékát vásárolták el ugyanarra, amire az angliai fizetésnek csak az 1,6 százaléka ment el.

Lényegében ugyanez a tanulsága a friss ausztriai összehasonlításnak is:

a bevásárlások abszolút értékben valamivel drágábban voltak Ausztriában, de ha a két ország lakóinak vásárlóerejét is figyelembe vesszük, mégis a magyarok járnak rosszabbul.

A 42 termékből ezúttal 29-et tudtak megfeleltetni egymásnak, ezekből az osztrák (ott Hofer néven futó) Aldiban 7 termék volt olcsóbb, a Lidlben pedig 12. Összesítve az Aldiban itthon 9588, Bécsben 12 404 forintot fizettek, a Lidlben pedig itthon 9605, Bécsben 11 994 forintot. Az osztrák árszint tehát 29,4, illetve 24,9 százalékkal volt magasabb.

Azonban a két ország fizetéseinek középértékét alapul véve Magyarországon egy bevásárlás a fizetések 4,6 százalékát emészti fel, Ausztriában viszont csak az 1,5 százalékát. Azaz hiába olcsóbb nálunk abszolút értéken a bevásárlás, a pénztárcánkat jobban megterheli, mint az osztrákokét.

A G7 megnézte azt is, hogy ezekből az árakból mennyi megy a boltoknak, és mennyi az államnak, azaz mennyi az árak áfatartalma. Az osztrák bevásárlásból 1200 forintnyi rész megy el adóra, míg a magyarból 1745, magyarul a magasabb osztrák árból jelentősen kevesebb az áfarész:

a magyar állam arányaiban közel másfélszer több adót szed be, mint az osztrák.

Ez a másik irányból nézve értelemszerűen azt jelenti, hogy Ausztriában több marad a boltoknál (10 800 – 11 100 forint), mint Magyarországon (7850).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!