Újabb két Magyarországra hozott ukrán hadifogoly tért vissza Ukrajnába

2023. június 23. – 20:59

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két ukrán hadifogoly tért vissza Ukrajnába a rejtélyes körülmények között Magyarországra hozott tizenegyből, jelentette be az ukrán külügyminisztérium. Közülük kedden már hárman visszatértek.

„Azon dolgozunk, hogy a másik hat katona is minél hamarabb hazatérhessen a családjához” – írta a mostani fejlemények után Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon.

A tizenegy hadifogoly ügye komoly diplomáciai botrányt szított az elmúlt napokban Magyarország és Ukrajna között, amiben többek között Szijjártó Péter próbált meg tiszta vizet önteni a pohárba. A magyar külügyminiszter kijelentette, hogy Dmitro Kuleba vádjaival ellentétben a magyar kormánynak nem volt szerepe a hadifoglyok megmentésében. Szerinte mióta Magyarországon vannak, azt csinálnak, amit akarnak, semmiben nem gátolták őket a magyar hatóságok.

A Szabad Európa információi szerint a hadifoglyokat, akik közül többen egyáltalán nem beszélnek magyarul, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közvetítésével hozták Magyarországra, az ügyről előzetesen sem az ukrán fél, sem a magyar kormány nem tudott. A magyar külügy a hadifoglyok ideérkezése után állítólag értesítette az ukrán hatóságokat erről, az ukránok azonban azt állították, hogy kapcsolatba lépni nem tudtak velük.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt is mondta, a kárpátaljai hadifoglyok már nem hadifoglyok, oda mennek, ahova szeretnének. Aki nem magyar állampolgár, az menekültstátuszt kapott (Gulyás arra utalt, hogy a többségükkel így történt). Azt is állította, Kijevet a volt hadifoglyok Magyarországra érkezése után értesítették az ideszállításukról, de a nevüket nem adták meg Kijevnek.

Arról, hogyan adhatott át Oroszország ukrajnai hadifoglyokat Magyarországnak, és egyáltalán hadifoglyok-e, itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!