A Magyarországra hozott ukrán hadifoglyok közül hárman visszatértek Ukrajnába

2023. június 20. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fejlemény érkezett a rejtélyes körülmények között Magyarországra hozott tizenegy ukrán hadifogoly ügyében, Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő ugyanis kedden délután bejelentette, hogy hárman közülük visszatértek Ukrajnába.

Nyikolenko a Facebook-oldalán azt írta, hogy Ukrajna budapesti nagykövetségének közbenjárásával juttatták haza a hadifoglyokat, akik már ukrán területen vannak, és minden szükséges segítséget megkapnak. A külügyi szóvivő hozzátette, hogy az illetékes hatóságokkal jelenleg is dolgoznak azon, hogy az Oroszországból Magyarországra szállított hadifoglyok mindegyikét visszavigyék a hazájukba.

A három hadifogoly hazatérését meg is örökítették, egy Twitteren közzétett képen a magyar–ukrán határon állnak egy ukrán zászlóval a kezükben.

A tizenegy hadifogoly ügye komoly diplomáciai botrányt szított az elmúlt napokban Magyarország és Ukrajna között, melynek legutóbbi állomásaként Szijjártó Péter próbált meg tiszta vizet önteni a pohárba. A magyar külügyminiszter kijelentette, hogy Dmitro Kuleba vádjaival ellentétben a magyar kormánynak nem volt szerepe a hadifoglyok megmentésében, és újfent hangsúlyozta, hogy mióta Magyarországon vannak, azt csinálnak, amit akarnak, semmiben nem gátolták őket a magyar hatóságok.

A Szabad Európa információi szerint a hadifoglyokat, akik közül többen egyáltalán nem beszélnek magyarul, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közvetítésével hozták Magyarországra, az ügyről előzetesen sem az ukrán fél, sem a magyar kormány nem tudott. A magyar külügy a hadifoglyok ideérkezése után állítólag értesítette az ukrán hatóságokat erről, az ukránok azonban azt állították, hogy kapcsolatba lépni nem tudtak velük. Hogy ezek után hogy jutottunk el odáig, hogy három ember mégis hazatért, az egyelőre nem egyértelmű. Ezzel kapcsolatban kerestük a magyar külügyet, ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!