Az ukrán külügy szerint Orbán politikai céljait szolgálták a hadifoglyok, Szijjártó visszautasítja a vádakat

2023. június 20. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének hétfői vitája után Facebookon is megszólalt Szijjártó Péter a rejtélyes körülmények között Magyarországra hozott tizenegy hadifogoly ügyében. A külügyminiszter szerint Dmitro Kuleba ukrán kollégája „ma ismételten hazug vádakkal illette Orbán Viktor miniszterelnököt és Magyarországot”, ezért döntött úgy, hogy ismét megpróbál tiszta vizet önteni a pohárba.

Szijjártó alapvetően két, az elmúlt napokban felmerült állításra reagált a posztjában. Az egyik az, hogy Dmitro Kuleba szerint Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították Magyarországra a hadifoglyokat, hogy ezzel bizonyítsa minden határon innen és túl élő magyarnak, hogy ő az egyetlen védelmezőjük. A magyar külügyminiszter hivatalos álláspontja szerint az említett tizenegy ember az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése nyomán szabadult ki a hadifogságból, a magyar kormány ebben nem vállalt szerepet.

A másik vádat az ukrán külügy szóvivője fogalmazta meg, aki állítja, a mai napig nem tudtak kapcsolatba kerülni a hadifoglyokkal, ami szerintük azt jelentheti, valójában nem is engedték szabadon a magyar hatóságok az ukrán állampolgárokat. Szijjártó erre azt írta, hogy ez a tizenegy ember Magyarországon szabadon mozoghat, azt csinálnak, amit jónak látnak, azzal lépnek kapcsolatba, akivel akarnak. Azt is hozzátette, hogy ha ukrán kollégájának bármilyen kétsége vagy kérdése van, tudja hogy tudja őt elérni.

Mindez nagyjából egybevág azzal, amit Gulyás Gergely is elmondott a hétfői rendkívüli kormányinfón, bár Szijjártó azt nem hangsúlyozta ismét, hogy állítólag ideérkezésük után értesítették erről az ukrán hatóságokat, de a nevüket nem adták meg Kijevnek. A Szabad Európa információi szerint a hadifoglyokat, akik közül többen egyáltalán nem beszélnek magyarul, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közvetítésével hozták Magyarországra, az ügyről előzetesen sem az ukrán fél, sem a magyar kormány nem tudott.

Az ebből kialakult ügy miatt ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy a magyar kormányt vezetői szinten befolyásolhatja az orosz állam, hiszen a háborúpárti Orosz Ortodox Egyház kéz a kézben működik együtt a putyini rezsimmel. Korábban megkerestük Semjén Zsolt irodáját is a kérdéseinkkel, de nem kaptunk választ. A magyar kormány látványosan próbálja hárítani a felelősséget az ügyben, Orbán Viktor miniszterelnök pedig eddig nem kommentálta a feltehetően helyettese által okozott példátlan diplomáciai botrányt. A hadifoglyok Magyarországra szállítása rengeteg kérdést hagyott nyitva, ezeket ebben a cikkünkben próbáltuk megválaszolni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!