Ismét megbírságolta a jegybank a lélegeztetőgép-bizniszben is érintett céget

2023. június 19. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, ezúttal hétmillió forintos büntetést szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lélegeztetőgép-bizniszben is felbukkant OTT-One Nyrt.-re. A jegybank közleménye szerint négy tőzsdei kibocsátó éves jelentésében találtak problémákat.

A MNB az OTT-One Nyrt., a Set Group Nyrt., a SunDell Estate Nyrt. és a Wingholding Zrt. esetében azonosított problémát a tavalyi pénzügyi évről készített kibocsátói éves jelentés kapcsán – írják.

Az OTT-One Nyrt. a koronavírus-járvány kezdetén vált ismertté, de a vállalat korábban is létezett. Több névváltoztatás után, már OTT-One néven, leginkább videójelekkel foglalkozott, mobiloperátoroknak, tévétársaságoknak szállított. A járvány 2020-as berobbanásakor az OTT-One is megjelent a gyorsan végrehajtott lélegeztetőgép-beszerzések idején. A tavaly áprilisi felfüggesztés után részletesen foglalkoztunk az nyrt.-vel, lapuknak a cég vezetése el is mondta erről a saját értelmezésüket. A jegybank 2021 áprilisában felfüggesztette az OTT-One Nyrt. részvényeivel való tőzsdei kereskedést, miután a társaság könyvvizsgálója felmondott. Tavaly januárban pedig 111 millióra büntette a céget, és feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen. A cég akkor azt nyilatkozta, vitatja a céget elmarasztaló jegybanki határozat megalapozottságát, és pert indítanak a Fővárosi Törvényszéken.

Az MNB friss közleményében azt írja, az OTT-One nem publikálta a jelentését, és egyéb tájékoztatásokkal is elmaradt.

Ugyanebből az okból marasztalták el a Set Group Nyrt.-t is. Mint írják, a 2023. április 30-i határidőig nem tették közzé a 2022. pénzügyi évről készített éves jelentéseiket, amivel megsértették a tőkepiaci törvény rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályát.

Az MNB felszólította a cégeket, hogy pótolják a mulasztást, valamint 7-7 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a cégeket.

Az OTT-One nem először sértette meg a közzétételi kötelezettséget, emiatt már 2022-ben és 2021-ben is több bírságot kapott – emlékeztet a jegybank.

Az OTT-One egyébként a 2019. és 2020. évekről sem rendelkezik auditált éves beszámolóval. A cég idén márciusban azt ígérte, gondoskodik a beszámolók elfogadása érdekében a közgyűlés összehívásáról legkésőbb augusztus 31-ig, a szintén hiányzó 2022. I. féléves jelentését pedig idén július 20-ig publikálja.

A Set Group esetében hiányzik a 2019-es, a 2020-as, illetve a 2021-es auditált éves beszámoló, illetve a tavalyi I. féléves jelentés is.

A SunDell Estate Nyrt. és a Wingholding Zrt. ugyan elkészítette a jelentéseket, de a könyvvizsgálójukról kiderült, hogy nem rendelkezik a kötelezően előírt valamennyi minősítéssel, ezért nem is készíthette volna el azokat. Ezért mától felfüggesztették a SunDell-részvényekkel és a Wingholding-kötvényekkel való kereskedési lehetőséget a BÉT szabályozott piacán. A moratórium az éves jelentések szabályszerű közzétételéig marad érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!