111 millióra büntette a jegybank a lélegeztetőgép-beszerzésekben is érintett céget

2022. január 24. – 12:49

111 millióra büntette a jegybank a lélegeztetőgép-beszerzésekben is érintett céget
Védőfelszerelést viselő orvosok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

111 millió forintos büntetést szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a lélegeztetőgép-bizniszben is felbukkant OTT-One Nyrt.-re. Több hiányosságra és hibára hivatkozik a jegybank:

bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt is büntettek, emellett tiltott piaci manipuláció is felmerült.

A közleményből az is kiderült, hogy feljelentést tettek a Fővárosi Főügyészségen. A jegybank ismertette továbbá, hogy a társaság a korábbi rendkívüli tájékoztatásaival ellentétes híreket nem tette közzé; például azt, hogy egyes közzétett szerződések alapján végül ténylegesen nem végzett érdemi gazdasági tevékenységet, bevétele azokból nem származott.

A korrigáló tájékoztatások elmaradásával a kibocsátó félrevezető jelzéseket adhatott a piac számára, ami piaci manipulációnak minősül. Sőt, súlyosbító tényezőnek számít a piaci manipulációval érintett időtartam hossza és az, hogy a kibocsátó közzétételeinek jelentős részénél találtak rendellenességeket.

A jegybank tavaly áprilisban már felfüggesztette az informatikai cég, az OTT-One Nyrt. részvényeivel való tőzsdei kereskedést, miután a társaság könyvvizsgálója felmondott. Az OTT-One Nyrt. a koronavírus-járvány kezdetén vált ismertté, de a vállalat korábban is létezett. Több névváltoztatás után, már OTT-One néven, leginkább videójelekkel foglalkozott, mobiloperátoroknak, tévétársaságoknak szállított. A járvány 2020-as berobbanásakor az OTT-One is megjelent a gyorsan végrehajtott lélegeztetőgép-beszerzések idején. A tavaly áprilisi felfüggesztés után részletesen foglalkoztunk az nyrt.-vel, lapuknak a cég vezetése el is mondta erről a saját értelmezésüket.

Frissítés: Az OTT-One bejelentette, hogy vitatják a céget elmarasztaló jegybanki határozat megalapozottságát, és annak hatályon kívül helyezése érdekében pert indítanak a Fővárosi Törvényszéken.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom