Farkas Flórián: Több százezer cigány van munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla

2023. június 17. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A nyilvánosságot régóta kerülő Farkas Flórián nemcsak megjelent Szolnokon, hanem fel is szólalt a vármegyeházán tartott romaügyi konferencián, írja a Népszava.

Miközben több roma politikus az emelvényen ült – Farkas Flórián, a kormánypárti Lungo Drom elnöke, volt fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos (a botrányokról elhíresült Híd a munka világába program egykori vezetője) csak a közönség soraiban kapott helyet.

Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla – mondta a Lungo Drom elnöke, aki külföldről jövő munkavállalók helyett romák foglalkoztatását látná szívesen.

A kormány szerint egy-két éven belül szükség lesz félmillió új munkavállalóra

A magyar gazdaságnak egy-két éven belül szüksége lesz félmillió új munkavállalóra, de ez nagyon sok kérdést vet fel – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara márciusi évnyitó rendezvényén.

Ebben a kérdésben a kormánynak a sarkára kell állnia, és ez nem biztos, hogy tetszeni fog minden vállalatvezetőnek. A gazdasági észszerűség csak az egyik szempont, mert láttuk már pár nyugat-európai ország vendégmunkásokkal megterhelt helyzetét, és e mellett nem mehet el a politika becsukott szemmel. A vendégmunkásokkal kapcsolatban nagyon nagy óvatosságra van szükség szerinte.

Azt a luxust nem engedhetjük meg magunknak, mint ami Nyugat-Európában is van, hogy bizonyos munkaköröket nem hajlandóak elvégezni a „bennszülöttek” – vezette le a kormányfő. Nem engedhetünk be ezekbe a munkakörökbe „kényelmi okokból” nagy számban külföldi munkaerőt, mert akkor „anélkül, hogy észrevennénk”, kulturálisan „aláaknázzuk” a saját életünket. Ezt nem engedhetjük meg, képesnek kell lennünk arra, hogy még a kényelmetlen munkákat is elvégezze valaki, aki magyar – fejtette ki Orbán.

Aztán a kormánypárt benyújtott egy törvénytervezetet, a vendégmunkások alkalmazását szabályozó új javaslatra azért van szükség szerintük, mert a közeljövőben sok olyan beruházás érkezik majd az országba, amihez több százezer külföldi munkavállalóra lesz szükség. A javaslat szerint maximum három évig maradhat egy vendégmunkás Magyarországon. (Kérdéses, hogy ezek az emberek így mennyire lesznek motiváltak, ha úgyis tudják, nem tervezhetnek itt hosszútávon, rövid időn belül úgyis tovább kell majd állniuk.)

Néhány évtizede egyébként maga Orbán Viktor is nyíltan beszélt arról, hogy „ha fenn akarjuk tartani a gyors gazdasági növekedést Magyarországon, ehhez 10 millió magyar nem elég, a soron következő néhány évben be kell fogadnunk néhány millió embert munkaerőként.”

Ugrásszerűen megnőtt a külföldi vendégmunkások száma Magyarországon

A KSH adatai szerint tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon.

A legtöbb, nagyjából 26 ezer munkavállaló Ukrajnából érkezett. Romániából és Szlovákiából egyaránt közel 8 ezren dolgoznak Magyarországon, Kínából pedig több mint 5 ezren érkeztek.

A Fülöp-szigetekről és Indiából érkező vendégmunkások száma is bővült, és bár nagyságrendileg messze elmarad az Európából érkező foglalkoztatottak számától, arányaiban ugrásszerűen megnőtt a Távol-Keletről és Délkelet-Ázsiából érkező vendégmunkások száma: a Fülöp-szigetekről 182 százalékkal, Indiából és Mongóliából pedig harmadával többen érkeztek tavaly, mint 2021-ben.

A KSH adatai szerint 1980 indiai, 1188 Fülöp-szigeteki és 1016 mongol munkavállaló dolgozott tavaly Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!