A Fidesz után újra szocialista lett Simicska Lajos barátja, aki szörnyecskének nevezte Gyurcsányékat

2023. június 14. – 20:28

A Fidesz után újra szocialista lett Simicska Lajos barátja, aki szörnyecskének nevezte Gyurcsányékat
Forrás: Youtube / Hírklikk

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az emberiség már feltalálta volna az időgépet, akkor sem lenne szükségünk rá, mert egyetlen hírtől újra 1990-ben érezheti magát az ember: Csintalan Sándor belépett az MSZP-be. Spirituális szemszögből vizsgálva a hírt: mintha az univerzum a politikus-műsorvezető életén keresztül üzenné meg, hogy felesleges erőlködni, a végén úgyis ugyanott kötünk ki, ahonnan indultunk, nincs változás, nincs haladás.

Csintalan Sándor a rendszerváltozás idején az MSZP-ben kezdett el politizálni, később tagja lett az MSZP legfőbb politikai ellenfelének, a Fidesznek, most pedig újra belépett abba a pártba, ahol anno újkori politikai karrierje indult.

A kör bezárult.

A 68 éves Csintalan – vagy ahogy Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke fogalmazott, Csintalan elvtárs – most az MSZP kecskeméti szervezetéhez csatlakozott. Újdonsült és régi-új párttársai bizakodók: „Fordulópontot jelent ez az MSZP életében. Innentől kezdve nem mennek tőlünk, hanem jönnek hozzánk” – mondta Herczog Edit, az MSZP volt EP- és országgyűlési képviselője.

Távozókból pedig nem volt hiány mostanában: a MSZP egykori elnöke, volt frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila 23 év után lépett ki áprilisban, míg Ujhelyi István EP-képviselő tavaly októberben hagyta ott a pártot, aminek 1993 óta volt tagja.

Hogyan jutott el a Simicska Lajos barátjaként is emlegetett Csintalan Sándor a Fidesz-tagságtól odáig, hogy ismét belépjen a totális eljelentéktelenedés felé haladó MSZP-be?

Zavarták az MSZP-t ellepő szörnyecskék

Csintalan Sándor apja buszvezető volt, anyja villamosvezetőként, később pedig bolti pénztárosként dolgozott. Gyerekkorát Cegléden töltötte, de tanulmányait már Budapesten végezte, 1973-ban érettségizett le a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. A középiskola befejezése után többnyire alkalmi munkából élt, a metróépítkezésen is dolgozott segédmunkásként. 1975-ben katonai főiskolára jelentkezett, felderítő akart lenni, de végül magyar-történelem szakos tanárként szerzett diplomát Egerben.

Egy ideig egy csepeli általános iskolában tanított, 1982-től a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) vállalt megbízatást, később az állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) pedagógus-munkabizottságának titkára volt a XIII. kerületben. A rendszerváltozás idején rövid ideig az újjáéledő szociáldemokrata pártnál tűnt fel, majd 1990-ben, rövid munkanélküliség után főállású pártalkalmazott lett a szétesett MSZMP-ből megalakult Magyar Szocialista Pártban (MSZP).

Az Országgyűlés honlapján megtalálható 1996-os önéletrajza szerint politikai szerepvállalása a hetvenes évektől kezdve „családi indíttatású volt”. Az MSZP-ben már nem csupán mezei párttag volt, néhány éven belül bekerült a párt vezetésébe: 1994-ben megválasztották az MSZP ügyvezető alelnökének, 1996-ban elnökségi tag lett.

Csintalan kétszer indult az országgyűlési választásokon az MSZP színeiben, és mindkétszer bejutott a parlamentbe: 1994-ben és 1998-ban is a budapesti XX. kerületben (az akkori 13. számú választókerületben) tudott nyerni. A szélesebb közönségnek talán akkor vált ismertté, amikor 1994-ben, a Horn Gyula által vezetett szocialista párt választási győzelme után bukfencezett a Hősök terén. Az 1998-as önkormányzati választáson aztán kikapott Tarlós Istvántól a III. kerületben, ahol polgármesterjelöltként indult. Azzal tehát nem lehet vádolni, hogy soha nem mérettette meg magát politikusként.

A kétezres évekre Csintalan fokozatosan háttérbe szorult az MSZP-ben. A 2002-es választások után párttársai azzal támadták, hogy annak a Földi László volt hírszerző nevéhez kötődő Defend Kft.-nek lett az ügyvezető igazgatója, ami az első Orbán-kormány alatt rengeteg megbízást kapott. A cégvezetősködés nem tartott sokáig. Csintalan 2002 júniusában távozott a Defend éléről, és a politikától is visszavonult, majd kocsmát nyitott a Lehel téri piacon. 2003-ban szüntették meg a párttagságát az MSZP-ben, mert már régóta nem fizette a tagdíjat.

A véleményét azonban amikor tehette, ezután is elmondta. A ballib újságírók kedvenc nyilatkozója lett, szerették szókimondását, fésületlenségét – írta róla korábban az Index. Nyilatkozataiban egyre többször kritizálta a pártvezetést, köztük Gyurcsány Ferencet is, aki 2004-ben miniszterelnök lett. Utólag azt mondta, nem tetszett neki Gyurcsányék nyomulása a pártban, károsnak tartotta azt. Egy 2005-ös interjúban gyakorlatilag parazitákhoz hasonlította Gyurcsányék körét:

„Mert van egy egészséges gazdaszervezet, ez egy ilyen rossz párhuzam ugyan, de van egy egészséges baloldal, van egy többé-kevésbé egészséges szocialista párt, és azt lepték el a szörnyecskék.”

Belépett a Fideszbe, majd jött a nagy átbaszás

A fentiek fényében talán jobban érthető, Csintalan miért kezdett el közeledni a jobboldalhoz és az akkor még ellenzékben lévő Fideszhez. 2005-től betelefonálós műsort kezdett el vezetni a Fideszhez közeli Hír TV-n, két évvel később pedig be is lépett a Fideszbe, de dolgozott a szintén a jobboldalhoz köthető Lánchíd Rádiónál is.

2010-ben győzött a Fidesz, elkezdődött Orbán Viktor kétharmados korszaka. 2015. február 6-án aztán eljött a G-nap, amikor a Fidesz gazdasági hátországát irányító Simicska Lajos nyilvánosan összerúgta a port a miniszterelnökkel. A fideszes médiabirodalom nagy szétszakadásánál Csintalan maradt Simicska Lajos oldalán a Lánchíd rádióban és a Hír Tv-n. Innentől mindkét orgánum élesen kormánykritikussá vált.

Csintalanról lehetett tudni, hogy jóban volt Simicskával, és ez már a G-nap előtt is így volt. Saját elmondása szerint részéről akár barátságnak is lehetett nevezni a munkakapcsolatukat. 2015-ben például úgy nyilatkozott róla, hogy nagyon tiszteli az azóta kegyvesztetté vált oligarchát. Azt is mondta Simicskáról, hogy egy konzervatív ember, akinek nagyon erős értékrendje van, annak ellenére, hogy legecizte Orbánt. Csintalan 2017-ben kilépett a Fideszből.

A műsorai egészen 2018 augusztusáig futottak a tévén, amikor Liszkay Gáborék visszafoglalták a tévécsatornát a Fidesznek. „Az egész egy nagy átbaszás” – saját elmondása szerint ezt vágta a Hír TV új vezetőinek szemébe, amikor megtörtént a hatalomátvétel. A Hír TV-től való kirúgása óta a Magyar Nemzet egykori újságírói által alapított Magyar Hang Kötöttfogás című online műsorában szerepel rendszeresen.

Mindent meg akart tenni Orbán bukásáért

Csintalan elfordulását a Fidesztől az is jól mutatja, hogy 2017-ben fel akarta rázni a „töketlen ellenzéket”, egyúttal bejelentkezett az MSZP elnökségéért, tehát már akkor is fontolgatta, hogy újból belép a szocialista pártba. „Horn Gyula pártjával is kell valamit tenni. Hogy én vagyok-e a legalkalmasabb, nem tudom, de úgy döntöttem, teszek egy kezdeményezést. […] Vagy fölvesznek, vagy nem, de úgy gondolom, fel tudom ajánlani a fantáziámat és képességeimet arra, hogy egy évre megcsináljam a céget” – mondta erről akkoriban a Hvg.hu-nak. Azért is emlegette akkor pont Horn Gyulát, mert Csintalan szerint neki volt karaktere, hittek neki, míg az ellenzéket politikai gyávaság jellemezte.

Az MSZP akkor még nem volt nyitott Csintalan visszatérésére, egy rövid, mindössze kétmondatos közleményben gyorsan rövidre zárták ennek lehetőségét: „Csintalan Sándor olyan pártok felett álló közkincs, akit egy párt sem sajátíthat ki saját maga számára. Mi sem tesszük” – írták ironikus válaszukban.

Az elmúlt hónapok belpolitikai történéseinek fényében még inkább abszurd fordulatnak tűnhet Csintalan részéről, hogy a 2018-as választások előtt arról beszélt, a Jobbikra fog szavazni. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte Orbán egyik beszédében egy diktatúra bevezetéséről beszélt. Ez azért is volt meglepő Csintalantól, mert saját megfogalmazása szerint 2007-ben a Jobbik „baráti köre verte szét a fejemet és vegzálta a családomat”, de mindent meg akart tenni Orbán megbuktatásáért.

Csintalant 2007. december 11-én este símaszkos, feketébe öltözött támadók vasrudakkal durván összeverték óbudai lakása előtt. A támadást később a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgyhöz köthető Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára. Ahhoz a Budaházyhoz, akinek áprilisban kegyelmet adott Novák Katalin köztársasági elnök. Csintalant elborzasztotta a döntés, a Media1-nek azt mondta: felháborítónak tartja, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatására hivatkozott a köztársasági elnök. Szerinte Budaházy kegyelme „egy fasizálódó Magyarország felé vezető újabb szomorú lépés.”

Ahogy a cikk elején írtuk, az idő kereke körbefordult, Csintalan Sándor ismét az MSZP tagja. Egy jelentős különbség azonban van akkor és most között. Amikor 2002-ben elhagyta az MSZP-t, a párt a listás szavazatok 42 százalékát kapta meg. Most egy friss felmérés szerint a pártválasztóknak mindössze 6 százaléka szavazna a szocialistákra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!