Kövér szerint több ellenzéki képviselőnek szakember kellene, mert „óbégatnak és infantilisek”

2023. június 12. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlésben napirend előtti felszólalások keretében vitázott egymással a párbeszédes Szabó Tímea és a KDNP-s Rétvári Bence az egészségügy és az oktatás helyzetéről. Kövér László viszont nem hagyta szó nélkül, hogy Szabó hangosan kommentálta Rétvári mondatait.

„Képviselő asszony, már bizonyára unalmas sokak számára, de nem tehetem meg, hogy szó nélkül menjek el amellett a viselkedés mellett, amit ön hétről hétre produkál itt hétfőnként” – kezdte felháborodott rendrakási kísérletét Kövér. Majd azzal folytatta, hogy szerinte „azon rövid időszak alatt, amikor bent tartózkodik az ülésteremben – gondolom sokan nem bánják, hogy ez így van –, azon rövid időszak alatt nem képes mást csinálni, mint ahogy szlengben mondják, próbálja széttrollkodni az ülést”. A házelnök hozzátette, hogy Rétvári nem kommentálta Szabó mondatait, pedig „igény lett volna rá”, majd azt mondta:

„Ez a viselkedés azt kell, hogy mondjam, infantilis, már ne haragudjon.”

Szabó Tímea erre annyit mondott, hogy „ez az ön véleménye”. Kövér erre röviden csak annyit reagált:

„Ez nem az én véleményem. Azt hiszem, hogy képviselő asszonynak szakemberhez kellene fordulnia, ez az a pont, amikor ezt muszáj tanácsolnom önnek.”

Kövér László nem állt le az orvosi beutalók osztogatásával, később két DK-s képviselőnek is szakemberi segítség igénybevételét javasolta.

„Nyugi! Nyugi!”

– szólt először a DK-s Arató Gergelyre és Vadai Ágnesre, akik épp Tállai Andrással vitáztak az inflációról és egyes üzletemberek, illetve Gyurcsány Ferenc gazdagodásáról. Azonban a „nyugi” nem volt elég, Kövér újra megpróbálta rendre inteni a két, Tállaival párhuzamosan beszélő képviselőt:

„Arató képviselő urat és Vadai Ágnes úrasszonyt megkérem arra, hogy legyenek szívesek úgy viselkedni, ahogy egy nagycsoportos óvodástól elvárható bizonyos körökben”

– mondta a házelnök. Azt kérte, hogy hallgassák végig az államtitkárt anélkül, hogy „beóbégatnának” a mondandójába. Esetükben is hozzátette: „Szabó Tímea képviselő asszony távollétében megismétlem azt, amit neki mondtam: Ha nem bírnak magukkal, akkor forduljanak szakemberhez”.

A napirendi előtt felszólalásokban szó volt többek közt a héten a parlament elé kerülő 2024-es költségvetésről, és szintén a napokban tárgyalt státusztörvényről is. Szabó Tímea beszélt az egészségügy és az oktatás rossz állapotáról, de szerinte nem csak az van borzalmas állapotban Magyarországon. Rétvári Bence államtitkár hosszasan sorolta, hogy a korábbi ellenzéki kormányok milyen eredményeket nem tudtak elérni, amit az elmúlt 13 évben a Fidesz–KDNP-nek sikerült.

Brenner Koloman a Jobbik–Konzervatívok képviselője szerint a kormány által benyújtott 2024-es költségvetésben olyan számok szerepelnek, amik megvalósíthatatlanok. „Értem, hogy Orbán Viktor ráparancsolt az inflációra, hogy legyen kevesebb, de ez nem így működik” – mondta. Dömötör Csaba államtitkár szerint ők a magyar emberek védelmén dolgoznak, ide sorolta a kamat- és az árstopot, a napokban bevezetett kötelező bolti akciókat és a rezsicsökkentést is. Az államtitkár arról beszélt, hogy a gazdaság jelenlegi helyzete nemcsak Magyarországon, hanem az európai körülményeken is múlik.

„Ezeknek a papíroknak azt a nevet adták, hogy költségvetés, de a valósághoz ennek semmi köze, ez egy tákolmány”

– mondta Vajda Zoltán. Az MSZP politikusa szerint a tavalyi költségvetés is használhatatlan, ami „akkorát bukott”, hogy idén márciusban újra kellett szavazni az átalakított verzióról. Tállai András a kormány részéről egyetlen valós elemet talált képviselőtársa felszólalásában: valóban a parlament előtt van a költségvetés. Az államtitkár szerint a magyar kormány által most megalkotott költségvetés felelősen gazdálkodik.

Fekete-Győr András arról kérdezte a kormányt, hogy miért éjszaka adnak ki bizonyos törvényeket és változtatásokat. „Hol normális az, hogy sorról sorra böngésszék az emberek a PDF-et, hogy hogyan fognak holnap élni?” – kérdezte a megtakarítások megadóztatásáról szóló módosításról, amit épp az El-döntő alatt adott ki a kormány. „Szeretném biztosítani, hogy semmilyen közigazgatás nincs összefüggésben a focival” – reagált Dömötör Csaba. Az államtitkár szerint a kormányuk alatt csökkent Magyarországon az adóterhelés mértéke. A politikus arról beszélt, hogy amennyiben a Momentum kormányozna, akkor sokkal magasabb lenne az emberek adója, mint most.

A napirend előtti felszólalások után felesküdött Ferencz Orsolya, aki azután került be a Fidesz-KDNP listájáról az Országgyűlésbe, hogy meghalt Bajkai István, a párt országgyűlési képviselője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!