Hat embert még mindig keres a rendőrség a kitörés napján elkövetett támadások miatt

2023. június 10. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Hat embert még mindig keres a rendőrség az idei kitörés napján történt támadások miatt, írja a Magyar Nemzet. Keresik Johann Guntermannt, Paul Müntnichet, Moritz Schroetert, Emilie Dieckmannt, Clara Wittkugelt és Nele Aschoffot, akik a lap szerint nem ismeretlenek a német rendőrség előtt.

Három körözött a hatból. Fotó: Police.hu
Három körözött a hatból. Fotó: Police.hu

A rendőrség korábbi közlése szerint az ügyben már kihallgatott négy gyanúsított közül egy német állampolgár, Tobias E. és egy olasz állampolgár letartóztatásban van; egy német állampolgár, Anna Christina M. bűnügyi felügyeletét rendelték el, neki hetente egyszer e-mailben jelentkeznie kell a magyar rendőrségnél, amit a Magyar Nemzet információi szerint meg is tesz; egy magyar állampolgár ellen pedig megszüntették a nyomozást.

Február 11. a kitörés vagy „becsület” napja, amikor leginkább szélsőjobboldali és nacionalista csoportok megünneplik, hogy a német és magyar csapatok 1945-ben megpróbáltak kitörni a budai Várnegyedből. Idén, amikor szélsőjobboldali csoportok meg akartak emlékezni az eseményről, szélsőbaloldali, antifasiszta (antifa) csoportok is feltűntek Budapesten, amelyek négy helyszínen nyolc olyan embert támadtak meg és bántalmaztak súlyosan az utcán, akiket elsősorban katonai jellegű ruházatuk miatt szélsőjobboldalinak tartottak.

Az antifasiszták támadásaira válaszul egyébként szélsőjobbos csoportok (például a Betyársereg) olyanokra támadtak, akiket az antifa csoport tagjainak gondoltak. A rendőrség a két esetet eleinte egész máshogy kezelte, és az antifa támadásokat vizsgáló nyomozásukról azóta is határozottabban kommunikálnak, mint azokról az ügyekről, amik során szélsőjobboldali támadókat tartóztattak le. Szakértők segítségével februárban bemutattuk, hogy miért nem mindegy, hogy fasiszták vernek antifasisztákat, vagy fordítva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!