„A rektorválasztás időszaka kicsit zajosabbra sikerült” – mondta a rektor, miután lemondott az egyetem kuratóriumi elnöke

Legfontosabb

2023. június 6. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

„A rektorválasztás időszaka kicsit zajosabbra sikerült, mint amire számítottunk” – mondta Horváth Ágnes, a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektora kedden azon a megbeszélésen, amit a rektor azután kezdeményezett, hogy hétfőn Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöke Herbst Árpád kurátortársával együtt lemondott posztjáról.

Stumpf nem értett egyet azzal, hogy társai az egyetem szenátusának döntésével szembemenve nevezték ki Horváth Ágnest az egyetem rektorának.

A Telex birtokába jutott a keddi megbeszélés hangfelvétele, ez alapján bár az oktatók azt hitték, Horváth Ágnes rektori kinevezését csak meghosszabbították három hónappal, a kuratórium lezártnak tekinti a rektorválaszt. A konfliktus abból adódott, hogy a szenátus egy másik jelöltet, Fiáth Attilát javasolta rektornak, de a kuratórium 3:2 arányban mégsem neki szavazott bizalmat. Információink szerint az egyetem dolgozói körében aláírásgyűjtés indult, és egy közös nyilatkozatban is kifejezték, hogy ők a szenátus döntését támogatják, vagyis hogy a Stumpf által is javasolt Fiáth legyen az új rektor.

Június 20-tól lesz új kuratórium

Horváth Ágnes rektor szerint egy közösség szegénységi bizonyítványa, ha nem tudnak egymással megbeszélni konfliktusokat. Szerinte egy dolgot nem lehet mondani, hogy az ő ajtaja ne állt volna nyitva, de most már „mindenki tegye a dolgát, vége van a választási időszaknak”. A hozzá eljuttatott dolgozói nyilatkozatokról a keddi megbeszélésen azt mondta: a névtelen leveleket nem látta, a névvel aláírtakból látott néhányat, de ez egy választási folyamat volt, amit már le kell zárni.

Az egyeztetésen részt vett Wáberer György is, az egyetem kuratóriumának tagja, aki Stumpf Istvánnal ellentétben Horváth Ágnes rektori megbízatását támogatta. Wáberer a birtokunkba jutott hangfelvétel alapján azt mondta: június 20-tól lesz új kuratórium, ami le fogja rendezni a kialakult gondokat, csak egy cél van a kezdetektől fogva: hogyan tudnak a diákoknak egy vonzó egyetemet csinálni, a diákokat megtartani. Ő olyannal nem találkozott, hogy egy kisebbség akarja ráerőltetni az akaratát a többségre, a kisebbségnek le kellett vonni a következtetéseket – utalt ezzel arra, hogy többen nem támogatták a mostani rektor hivatali idejének meghosszabbítását.

A megbeszélésen volt lehetőségük az egyetem dolgozóinak is felszólalni. Egyikőjük azt mondta: őket alapesetben egyáltalán nem érdekli, ki a rektor, de szerinte az együttműködési minimum feltételezné a kölcsönös tiszteletet, válsághelyzet van, amit ha nem értékelnek kellőképpen, akkor az mélyülni fog. Az egyetem dolgozója megerősítette, hogy az oktatók többsége Fiáth Attila kinevezését támogatja, és egyetért a szenátus döntésével.

Wáberer erre úgy reagált, hogy a kialakult helyzetet „ne hívjuk válsághelyzetnek”. Majd elmondta, hogy

14-szer szavaztatták meg a szenátusban a rektort, mert mindig döntetlen volt az eredmény.

Ő nem lát olyan problémát, amit nem lehetne megoldani. Azt hozzátette: jogilag lehet firtatni, hogy ez így jó-e, vagy nem, de itt megszületett a döntés, az „Ágnes kinevezését értsék úgy, mintha le lenne zárva”.

Megköszönte a kuratórium elnökének, a lemondott Stumpf Istvánnak a munkáját, de szerinte neki is el kell fogadnia azt, ha a kuratóriumi tagok másként nézik a világot és mást akarnak. Wáberer szerint most mindenkinek félre kell tennie a sérelmeit.

Egy másik felszólaló egy év alatt azt tapasztalta, hogy bármilyen problémával fordultak rektor asszonyhoz, akivel nem egyezett a véleménye, azokkal Horváth Ágnes kizárta az együttműködést. A felszólaló garanciát akart kérni arra, hogy ez a jövőben nem így lesz. Wáberer szerint Horváth Ágnes eddig ellenszélben vezette az intézményt, és ez felemésztette az energiáját.

„Adjuk meg neki a lehetőséget, már nincs ellentét a kuratóriumi tagok között, volt ellentét, de azt megoldottuk” – mondta. Majd hozzátette, hogy két másik taggal ki fog bővülni a kuratórium a lemondottak helyett, de olyan emberek fognak bekerülni, akiknek a gondolkodásuk hasonló, mint a mostani tagoknak, és akik tenni akarnak az egyetemért. Arról nem volt szó a megbeszélésen, hogy kik kerülhetnek be a kuratóriumba.

Stumpf István: Sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot

Stumpf István hétfőn jelezte, hogy a kuratóriumi társai döntését azért is aggályosnak tartja, mert „sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot”.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy jogilag is problémás az, ha a kuratórium szembemegy az egyetem szenátusának döntésével, Stumpf az egyetem polgárainak küldött levélben fejtette ki bővebben az álláspontját. Eszerint a vonatkozó törvények alapján a rektorjelölt megválasztása egyértelműen az egyetem szenátusának hatásköre, a kuratóriumi tagság kizárólag a szenátus által megválasztott személyről szavazhatott volna, de semmiképp nem térhetett volna el a szenátusi határozattól úgy, hogy másik pályázó rektori megbízatásáról dönt – írta. Stumpf szerint a jelenlegi szabályok alapján a kuratórium nem választhat rektorjelöltet, ezért szerinte az erről szóló kuratóriumi döntés – tehát hogy Horváth Ágnest szavazta meg a kuratórium Stumpf és a szenátus akarata ellenében – érvénytelen.

Azt írta, sajátos helyzet állt elő, hiszen a kuratóriumi többség ellenében nem tudja kinevezésre felterjeszteni Fiáth Attilát, de szintén nem tudja felterjeszteni Horváth Ágnest sem, hiszen őt meg nem a szenátus szavazta meg.

A Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratórium jelenlegi tagjai:

  • Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. szállítmányozó cég korábbi társtulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke,
  • Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója és
  • Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Lapunk két évvel ezelőtt készített interjút Stumpf Istvánnal, a korábbi miniszter épp egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztosként tért vissza akkor a kormányzatba. A felsőoktatási reform körüli problémákról is kérdeztük akkor Stumpfot, aki a rendszerváltás előtt a Fidesz bölcsőjének számító Bibó István Szakkollégium vezetője volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!