Összekülönbözött kurátortársaival Orbán bizalmasa, aki ezért lemondott a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi elnöki posztjáról

2023. június 5. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Elnöki közleményben tudatta hétfőn Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöke, hogy távozik posztjáról, mert nem értett egyet azzal, hogy a kurátortársai az egyetem szenátusának döntésével szembemenve mást neveznének ki az egyetem rektorának. Ez Stumpf szerint sérti az egyetem autonómiáját, ráadásul úgy véli, a kuratórium jogszerűen nem is dönthet ilyen kérdésben a szenátus határozatával ellentétesen.

Orbán Viktor egyik régi bizalmasa hétfői közleményében azt írta, kuratóriumi társai nem fogadták el álláspontját. A rektori posztra Stumpf szerint a legideálisabb jelölt Fiáth Attila lenne: „a nemzetközi beágyazottságú borakadémikust, a dijoni Wine Business School kitalálóját és megvalósítóját alkalmasabbnak láttam az új feladatra” – írta, és hozzátette, a szőlész-borász terület hangsúlyosabb képviselete közelebb vitte volna az intézményt „merész céljai felé”.

Az egyetem szenátusa szintén Fiáth Attila rektori pályázatát tartotta a legmegfelelőbbnek, pár héttel ezelőtt egy szenátusi szavazás után határoztak arról, hogy az új rektor Fiáth legyen, a döntésük attól a májusi naptól hatályos.

Fontos megjegyezni, hogy egy egyetem szenátusának tagjairól az adott egyetem dönt. Azonban az Orbán-kormány modellváltást kezdeményezett a legtöbb, addig önállóan működő felsőoktatási intézménynél, amik így alapítványi fenntartásba kerültek, és a döntéshozói lánc tetejére a kormány által kinevezett kuratórium került, kormányközeli kuratóriumi tagokkal. (Az egyetemek nyakára ültetett kuratóriumok tagjainak kinevezési gyakorlata sem tetszett az Európai Bizottságnak, ez az egyik oka annak, hogy több ezermilliárd forintnyi uniós pénzt nem bocsátanak a magyar kormány rendelkezésére.)

Viszont a Tokaj-Hegyalja Egyetem szenátusának és kuratóriumi elnökének döntésével szembemenve a kuratórium néhány tagja mást akar rektornak, Stumpfékat 3:2 arányban leszavazva az eddig megbízott (tehát papíron ideiglenes) rektorként dolgozó Horváth Ágnest szavazták meg rektornak.

Stumpf jelezte, hogy a kuratóriumi társai döntését azért is aggályosnak tartja, mert „sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot”.

Korábban a kormány és körei azt hangsúlyozták, kár félni attól, hogy a modellváltással sérülne az egyetemek önállósága, autonómiája, ami egyébként nem véletlenül fontos érték több száz éve Európában.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy jogilag is problémás az, hogy a kuratórium szembemegy az egyetem szenátusának döntésével, Stumpf egy az egyetem polgárainak küldött levélben fejtette ki bővebben az álláspontját. Eszerint a vonatkozó törvények alapján a rektorjelölt megválasztása egyértelműen az egyetem szenátusának hatásköre, a kuratóriumi tagság kizárólag a szenátus által megválasztott személyről szavazhatott volna, de semmiképp nem térhetett volna el a szenátusi határozattól úgy, hogy másik pályázó rektori megbízatásáról dönt – írta. Stumpf szerint a jelenlegi szabályok alapján a kuratórium nem választhat rektorjelöltet, ezért szerinte az erről szóló kuratóriumi döntés – tehát hogy Horváth Ágnest szavazta meg a kuratórium Stumpf és a szenátus akarata ellenében – érvénytelen.

Azt írta, sajátos helyzet állt elő, hiszen a kuratóriumi többség ellenében nem tudja kinevezésre felterjeszteni Fiáth Attilát, de szintén nem tudja felterjeszteni Horváth Ágnest sem, hiszen őt meg nem a szenátus szavazta meg.

Stumpf hozzátette: kurátortársával, Herbst Árpáddal együtt távozik posztjáról. A Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumában Stumpfon és Herbsten kívül ott van még:

  • Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. szállítmányozó cég korábbi társtulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke;
  • Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója;
  • és Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Egyetemi forrásból a Telex úgy értesült, az egyetem dolgozói körében aláírásgyűjtés indult, egy közös nyilatkozatban fejeznék ki, hogy támogatják a szenátus döntését, vagyis, hogy a Stumpf által is támogatott Fiáth legyen az új rektor.

Úgy tudjuk, a jelenleg megbízott rektorként tevékenykedő Horváth Ágnes kedd délutánra összdolgozói értekezletet hívott össze. A téma az egyetem jövője és a rektorválasztással kapcsolatos információk.

Lapunk két évvel ezelőtt készített interjút Stumpf Istvánnal, a korábbi miniszter épp egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztosként tért vissza akkor a kormányzatba. A felsőoktatási reform körüli problémákról is kérdeztük akkor Stumpfot, aki a rendszerváltás előtt a Fidesz bölcsőjének számító Bibó István Szakkollégium vezetője volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!