Mindent elvettek tőlem – vallotta a bíróságon az egykori jobboldali bankvezér, Töröcskei István

2023. június 5. – 14:34

frissítve

Mindent elvettek tőlem – vallotta a bíróságon az egykori jobboldali bankvezér, Töröcskei István
Töröcskei István az RTL Híradó 2020-as riportjában – Forrás: RTL / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindent elvettek tőlem (…) A pénzügyi csődbe magam is beleroppantam” – mondta a Fővárosi Törvényszék előtt Töröcskei István, akit feleségével együtt számos gazdasági bűncselekménnyel vádol az ügyészség, írja a Blikk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség kilenc és nyolc év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért annak a milliárdos sikkasztási ügynek az első és másodrendű vádlottjára, amelyben összesen tizenöt embert vádoltak meg. Ez a Széchenyi Bank ügye, aminek elnöke a jobboldali körökben ismert üzletember, Töröcskei István volt.

A Blikk szerint az ügy hétfői előkészítő ülésére Töröcskei gondterhelten érkezett, a 73 éves üzletember ugyanis akár 25 évet is kaphat, ha kiderül, hogy vallomása ellenére valóban bűnös az ügyben.

Az üzletember azonban ártatlannak vallotta magát, a bíróság előtt pedig azt mondta, se ingatlana, se megtakarítása nincs – csak egy 500 millió forint feletti tartozása. Töröcskei most nyugdíjasként él egy, a gyerekei tulajdonában álló házban. „Az életemet tisztességesen éltem, a jövőben is tisztességesen fogom élni” – idézi a Blikk Töröcskei szavait.

Felesége, T. Zs. szintén a Széchenyi Bank vezetője volt, és hétfőn ő is vallomást tett:

„A férjemmel mindig is tisztességesen éltünk, igyekeztünk a szabályok szerint vállalkozni. (...) Sem a bankból, sem a bank vállalkozásaiból családunk nem jutott vagyonhoz. Ellenkezőleg, gyakorlatilag tönkrementünk.”

A vádirat alapján a Töröcskei házaspárt azzal vádolják, hogy cégükön keresztül többségi tulajdont szereztek a Széchenyi Bankban. Ehhez jelentős összegű hitelt vettek fel, de a pénzintézet az első pillanattól kezdve veszteségesen működött. Emiatt a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget. Az azonban sem erre, sem a hitel törlesztésére nem volt képes.

Így juthatott a vádirat szerint Töröcskei István arra a megoldásra, hogy a hiányzó pénzt a bankjából szerzi meg, méghozzá fiktív hitelek kihelyezésével. A társai – felesége, az igazgatósági tagok és a hiteligénylők – segítségével 2012-ben kiadta ezeket a hiteleket, amelyek jelentős részét, majdnem 1,5 milliárd forintot vissza is forgatott a cégébe, hogy aztán felhasználja a tőkepótlásra. A fiktív hitelek rendezését pedig a pénzintézet által – befektetési célzat látszatával – külföldi bankszámlára kihelyezett 1,7 milliárd forintos forrásból oldották meg.

Töröcskei István bankár-üzletembert szoros baráti szálak fűzték a jobboldali körökhöz. Korábban jól megtalálta a hangot Orbán Viktorral és 2014-ig Simicska Lajos gazdasági háttéremberrel is. Fontos posztokat töltött be, és rengeteg céges tisztséget vállalt: benne volt a magyar villamosenergia-rendszert működtető MAVIR vezetésében, ha kellett, ott volt a Magyar Nemzet vagy a Hír TV élén, de elvállalta az Államdósság Kezelő Központ vezetését, és vitt két Jeremie tőkealap-kezelőt is.

A Blikk szerint a Töröcskei házaspár mellett hétfőn megjelent a jobboldali körökben ismert üzletember több vádlott-társa, köztük Vitézy Tamás is, aki Orbán Viktor távoli rokonságához tartozik. Azonban így is csak a 15 vádlott egy részét sikerült meghallgatni a hétfői tárgyaláson, az ügy szeptemberben folytatódik.

Frissítés 15:28-kor: Cikkünkben eredetileg egy 2019-es képet mutattunk be, melyről az MTI tévesen írta azt, hogy Töröcskei Istvánt ábrázolja. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!