Töröcskei-ügy: megerősítette az ügyészség, hogy 9 és 8 év fegyházat kér a milliárdos házaspárra

2023. január 10. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Telex kérdésére megerősítette a Blikk hétfői információját, amely szerint kilenc és nyolc év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kér az ügyészség annak a milliárdos sikkasztási ügynek az első és másodrendű vádlottjára, amelyben összesen tizenöt embert vádoltak meg.

A Telex kérdésére korábban hivatalos helyről nem cáfolták meg, hogy a Széchenyi Bank ügyéről és Töröcskei Istvánról van szó. A jobboldali körökben ismert üzletembert még decemberben értük el, ő akkor kérdésünkre azt mondta: addig csak arról tájékoztatták, hogy a vizsgálat lezárult, arról nem, hogy a vádirat is elkészült volna.

A Blikk hétfőn közölt részleteket a vádiratból, azt írta, hogy a milliárdos üzletember és felesége cégükön keresztül többségi tulajdonosi befolyást szereztek a Széchenyi Bankban, aminek megszerzéséhez jelentős összegű hitelt vettek fel, de a pénzintézet az első pillanattól kezdve veszteségesen működött. Emiatt a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, az azonban sem erre, sem a hitel törlesztésére nem volt képes.

A vád szerint Töröcskei István arra jutott, hogy a hiányzó pénzt a bankjából szerzi meg, fiktív hitelek kihelyezésével. A társai – felesége, az igazgatósági tagok és a hiteligénylők – segítségével 2012-ben kiadta ezeket a hiteleket, amiknek jelentős részét, majdnem másfél milliárd forintot vissza is forgatott a cégébe, hogy aztán felhasználja a tőkepótlásra. A fiktív hitelek rendezését pedig a pénzintézet által – befektetési célzat látszatával – külföldi bankszámlára kihelyezett 1,7 milliárd forintos forrásból oldották meg.

A Blikk több ügyletről is részletesen írt, említi például, hogy az egyik fiktív ügylet után fejbe lőtte magát egy könyvvizsgáló, ezt az ügyészség a Telex kérdésére nem erősítette meg. A lap többek között írt még arról is, hogy Vitézy Tamás szintén jobboldali üzletember horvátországi cégcsoportja bajban volt, azért akart hitelt felvenni a Széchenyi Banktól. A vád szerint a hitelt úgy kapta meg a cégcsoport, hogy a hitelfelvétel feltételeinek nem feleltek meg, amivel Vitézy és Töröcskei is tisztában volt. Az ügylet több sebből vérzett, de 500 millió forintot mégis átutaltak a cégcsoport számlájára.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az ügyészség azt válaszolta, hogy a vádiratában valóban szerepel olyan vádlott, akit az ügyészség az egyik bűncselekmény kapcsán bűnsegédlettel vádol, és vele szemben – szintén csak teljes körű beismerés esetén – 4 év börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!