Lemondott Rácz Zsófia miniszteri biztos

2023. május 31. – 22:30

Lemondott Rácz Zsófia miniszteri biztos
Rácz Zsófia, akkor még a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban 2022. május 9-én – Fotó: Vajda János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott miniszteri biztosi pozíciójáról Bódi-Rácz Zsófia – derül ki a szerda este kiadott Magyar Közlönyből. A döntés május 31-e este 11 órától hatályos.

Ráczot 2019-ben nevezték ki fiatalokért felelős helyettes államtitkárrá. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezető posztját akkor úgy kapta meg 22 évesen, hogy még nem volt diplomája. 2022 júniusáig nem is szerzett ilyet, és a Fidesznek törvényt kellett módosítania ahhoz, hogy diploma nélkül betölthesse a pozíciót.

2022 nyarán leköszönt államtitkári posztjáról, de nem ment messzire, mert július végén kiderült, hogy miniszteri biztos lett belőle, méghozzá a Területfejlesztési Minisztériumnál. Feladatai között szerepelt, hogy

  • a területfejlesztési koncepciók megalkotása során javaslatokat tesz Navracsics Tibornak, hogy a fejlesztések hozzájáruljanak a fiatalok életminőségének, élethelyzetének javításához, illetve a generációk közötti együttműködés erősítéséhez.
  • Rendszeresen kapcsolatot tart az érintett érdekképviseleti szervezetekkel, elősegíti a fiatalok sajátos igényeinek fejlesztéspolitikai tervezési folyamatban való érvényesítését, hidat képez a döntéshozók és a helyben élő fiatalok között, megjelenítve a fiatalok szempontjait a területfejlesztési koncepciók kidolgozása során.
  • Figyelemmel kíséri emellett a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatási, fejlesztési folyamatát, és komplex javaslatot tesz a fiatalok szülőföldön maradására irányuló intézkedések hatékonyságnövelésére vonatkozóan.

Munkáját kétfős titkárság segítette, és helyettes államtitkári fizetést kapott, aminek felső határa május 16-ig 1,65 millió forint volt, azóta pedig 2,1 millió.

Rácz nem ápolt harmonikus kapcsolatot a nyilvánossággal: kinevezése után az akkori Index újságírójával került vitába, 2020 nyarán pedig az első kérdés után faképnél hagyta az RTL riporterét. Azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy pozíciója ellenére, többszöri egyeztetés után sem ült le tárgyalni a Pedagógusok Szakszervezetének ifjúsági tagozatával a tanárhiány okozta problémákról.

Ehelyett viszont lelkesen gyurcsányozott egy interjúban, amit a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott, egy diákszervezet előtt pedig úgy beszélt pozíciójáról, hogy „nem kell komoly szakmai végzettség a munkájához”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!