Rácz Zsófia: Sokan csak egy habókos, cicasimogató bácsit látnak Gyurcsányban, aki szeret inni és táncolni. Bár ez lenne az igazság!

2020. december 8. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum azért sikeres a fiatalok körében, „mert elhiteti, hogy a tettüknek nincs következménye, nem kell hosszú időre elköteleződniük az mellett” – egyebek mellett erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban a fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Rácz Zsófia nagyon ritkán válaszol újságírói kérdésekre, és most sem egy olyan interjúba állt bele, amit egy kormánytól független újság készíthetett volna, hanem a kormány első számú szócsövének tekinthető lap kérdéseire válaszolt.

Az egyik kérdés a lakásfelújítási támogatásra vonatkozott, amellyel kapcsolatban Rácz azt mondta: „Ez a hárommillió forintos támogatás kézzelfogható: minél nehezebb anyagi helyzetben van a család, annál nagyobb segítséget jelent.” Az állítás eléggé megkérdőjelezhető, ugyanis egyrészt csak a költségek felét fizeti ki az állam, másrészt a támogatást utólag, a számlák benyújtása után téríti meg az államkincstár, egy jó anyagi helyzetben lévő család sokkal könnyebben elő tudja teremteni a felújításhoz szükséges (akár több milliós) összeget.

Rácz ezután felsorolja az Orbán-kormány gyermekvállalást segítő intézkedéseit, majd a fiatalok vállalkozási lehetőségeiről is ejtenek néhány szót. Aztán az idősek és a fiatalok között életmódbeli és gondolkodásmódbeli „szakadékra” terelődik a szó, ezzel kapcsolatban Rácz azt mondta: „Volt korábban egy kifejezés, az ”OK, boomer!„ (Rendben, öreg!), amellyel a fiatalok kissé leszólták az idős embereket. A vírus ideje alatt ez kérdéssé alakult: ”Are you OK, boomer?„ (Jól vagy, öreg?). Jó lenne, ha hosszú távon is meg tudnánk őrizni ezt az egymást támogató hozzáállást.”

„Kezdi elveszíteni a fiatalokat a Fidesz–KDNP?”

Az interjú utolsó három kérdése a „baloldalra” és a „balliberális pártokra” vonatkozik. „Egy baloldali intézet felmérése szerint a fővárosi fiatalok körében a Momentum a legnépszerűbb párt. Kezdi elveszíteni a fiatalokat a Fidesz–KDNP?” – tette fel a kérdést az újságíró. Rácz szerint „Van olyan párt, amelyik már bizonyított, van, amelyik egyelőre csak a szavak szintjén létezik. Engem meglepett, hogy a Momentum fiatalok felé fordulása azzal is együtt járt, hogy az idősekre nézve bántó, sértő javaslatokkal álltak elő” – mondta.

„A Momentum a baloldal ifjúsági szervezete, akik hergelik a fiatalokat az idősek ellen.”

„A határon túli magyarok ellen is uszítanak, a mostani állás szerint már teljesen összeálltak Gyurcsány Ferencékkel. Sokak számára ez vitatható. Bármilyen fiatalosak, trendik, végül is Gyurcsányt segítenék ismét hatalomra. Ebből pedig nagyon sokan nem kérünk” – hangsúlyozta.

„Elhitetik, hogy a tetteidnek nincs következménye”

„Miért vonz ennyi fiatalt a balliberális párt?” – kérdezte az újságíró. „Mert elhitetik, hogy a tetteidnek nincs következménye, nem kell hosszú időre elköteleződnöd elvek mellett, nem kell értékek mellett kiállnod, politizálnod. Szerintük egy pillantás alatt megváltoztathatod az elveidet, a nézeteidet vagy akár a nemedet” – érkezett a válasz. Rácz szerint nem igaz, hogy kevésbé lenne népszerű a kormánypárt a fiatalok körében. „Ne tévesszük össze a mesterségesen generált érzetet, közhangulatot a tényekkel!” – mondta.

Szerinte azért nehéz ma konzervatívnak lenni, „mert nem egyszerűsítjük le a problémákat, nem egyszerű válaszokat adunk komplex kérdésekre, hanem összetetten gondolkodunk, elköteleződünk és kiállunk az értékrendünk mellett. (…) egy konzervatív – a liberálissal ellentétben – nem először üt és aztán kérdez, hanem fordítva” – vezette le.

Az újságíró szerint „a Momentum mellett a DK is be akarja kebelezni a fiatalokat”, de nem biztos benne, hogy a mai fiatalok tudják, ki az a Gyurcsány Ferenc. Erre Rácz azt mondja: „sokszor megkérdezik ellenzéki barátaim és ismerőseim, hogy nem unjuk-e már a ”gyurcsányozást„. Az a helyzet, hogy de, nagyon! Gyurcsány Ferencet is unjuk! De ez nem azt jelenti, hogy nem fogunk beszélni róla, nem fogjuk az embereket emlékeztetni, hogy mi történt az ő hatalma alatt.”

Szerinte fontos, hogy a fiatalok megismerhessék a tényeket. „Sokan csak egy ”habókos bácsit„ látnak Gyurcsányban, aki szeret inni és táncolni, jópofa és lehet vele beszélni. Bár ez lenne az igazság! Ha ez nem egy felvett szerep lenne, hanem Gyurcsány Ferenc tényleg egy ilyen szenilis, cicasimogató öreg bácsi lenne, mindannyian jobban járnánk. Én azonban bízom a kortársaim józan eszében. Átlátnak ők a szitán!” – zárul az interjú.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!