Miniszteri biztosnak nevezték ki Rácz Zsófiát

2022. július 21. – 21:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudom és nem is szeretném elengedni a szívügyemet: az ifjúságpolitikát. Hogy hova tovább, az hamarosan kiderül, de egyet megígérek: nem megyek messzire” – így búcsúzott a helyettes államtitkári poszttól Rácz Zsófia júniusban, miután az új kormányban már nem kapott pozíciót.

Valóban nem ment messzire, csütörtökön miniszteri biztosnak nevezték ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mellé – derült ki a Hivatalos Értesítőből. Szerteágazó feladatokat kapott Rácz.

Rácz Zsófia helyettes államtitkár az Európa-napi rendezvényen a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban 2022. május 9-én – Fotó: Vajda János / MTI
Rácz Zsófia helyettes államtitkár az Európa-napi rendezvényen a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban 2022. május 9-én – Fotó: Vajda János / MTI

Miniszteri biztosként

  • a területfejlesztési koncepciók megalkotása során javaslatokat tesz Navracsics Tibornak, hogy a fejlesztések hozzájáruljanak a fiatalok életminőségének, élethelyzetének javításához, illetve a generációk közötti együttműködés erősítéséhez.
  • Rendszeresen kapcsolatot tart az érintett érdekképviseleti szervezetekkel, elősegíti a fiatalok sajátos igényeinek fejlesztéspolitikai tervezési folyamatban való érvényesítését, hidat képez a döntéshozók és a helyben élő fiatalok között, megjelenítve a fiatalok szempontjait a területfejlesztési koncepciók kidolgozása során.
  • Figyelemmel kíséri emellett a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatási, fejlesztési folyamatát, és komplex javaslatot tesz a fiatalok szülőföldön maradására irányuló intézkedések hatékonyságnövelésére vonatkozóan.
  • Konzultál az agráriumban élő és dolgozó fiatal gazdákkal, továbbá megoldási javaslatokat fogalmaz meg a generációváltás során felmerülő kihívások kezelésére.
  • Részt vesz a területfejlesztés témájában szervezett nemzetközi konferenciákon, ahol hazai szinten is megvalósítható, jó gyakorlatokat ismerhet meg.
  • Javaslatot tesz olyan tudásközvetítői és mentori programok megvalósítására, amelyek javítják az adott térségben élő fiatalok versenyképességét, és elősegítik jövőbeni vállalkozói tevékenységüket.
  • A fiatalok fizikai és mentális egészségének megőrzése és javítása érdekében pedig javaslatot fogalmaz meg az ehhez szükséges szolgáltatások biztosítására.

Rácz Zsófia munkáját kétfős titkárság segíti, és helyettes államtitkári fizetést kap péntektől kezdve.

Rácz Zsófiát 2019 decemberében nevezték ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetői posztjára. Bár a kinevezése idején 22 éves helyettes államtitkárnak nem volt diplomája, és az RTL Híradó szerint felsőfokú végzettséget Rácz a mai napig nem szerzett, a Fidesz még törvényt is módosított azért, hogy diploma nélkül is betölthesse a pozíciót.

Rácz nem ápolt harmonikus kapcsolatot a nyilvánossággal: kinevezése után az akkori Index újságírójával került vitába, 2020 nyarán pedig az első kérdés után faképnél hagyta az RTL riporterét. Azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy pozíciója ellenére, többszöri egyeztetés után sem ült le tárgyalni a Pedagógusok Szakszervezetének ifjúsági tagozatával a tanárhiány okozta problémákról.

Ehelyett viszont lelkesen gyurcsányozott egy interjúban, amit a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott, egy diákszervezet előtt pedig úgy beszélt pozíciójáról, hogy „nem kell komoly szakmai végzettség a munkájához”.

Ugyancsak miniszteri biztosnak nevezték ki csütörtökön Bóna Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt. Bóna „a helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért” felel majd. Feladatleírása szerint közreműködik a helyi szintű településfejlesztési igények összegyűjtésében, javaslatot tesz Gulyás Gergelynek településfejlesztési igények megvalósíthatósága kapcsán, és részt vesz a feladatkörét érintő eseményeken, egyeztetéseken, illetve a településfejlesztési programok kommunikációjában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!