Ismét óriási helyreigazítási lázban ég a Fidesz-média

2023. május 27. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az Origo a címlapja tetején kér bocsánatot Donáth Annától, miközben a TV2 Tényekben Andor Éva 40 másodpercig sorolta, hogy korábban valótlanságokat terjesztettek Juhász Péterről. Pontosan az ilyen esetek elkerülése miatt fogadta el nemrég a kormány azt a törvénytervezetet, amelynek köszönhetően a jövőben a NER-média propagandistái sokkal szabadabban rágalmazhatnak bárkit, igazán komoly következmények nélkül.

Az Origo címlapja szombat reggel
Az Origo címlapja szombat reggel

Az Ómolnár Miklós-féle Ripost és a Gábor László vezette Origo még 2019-ben közölt hazugságokat Donáth Anna momentumos EP-képviselőről, amikor azt állították, hogy egy kiskorú diáklányt zaklatott. A hazugság természetesen körbefutott a komplett Fidesz-médiában, a politikus pedig mindegyik ellen megnyerte a pert a TV2-től a Riposton át az Origóig.

Igen ám, de hiába kötelezte a bíróság arra az Origót, hogy jól láthatóan kérjenek bocsánatot a politikustól a főoldalukon, először alig látható betűmérettel, a címlap alján rejtették el a helyreigazítást. Emiatt 200-200 ezer forintra büntették a propagandalapot kiadó Mediaworksöt és annak ügyvezetőjét, Kálmán Erikát. Úgy látszik, eddig érte meg fizetni a bírságot, ugyanis most az Origo címlapján öles betűkkel jelölik a szokásos napi orosz háborús propaganda alatt, hogy valótlanul híresztelték a zaklatást, és elnézést kérnek a politikustól, hiszen jogsértést követtek el.

Nemcsak az Origo van nagy sajtóhelyreigazítási formában, a Média1 közlése szerint a Tényekben is be kellett vallani pár hazugságot a Fidesz korábbi ellenfeléről. Juhász Péterről annyira valótlanságot hordott össze a Szalai Vivien vezette Tények, hogy nemrég arra panaszkodtak, egyszerűen nem tudják a komplett helyreigazítás szövegét közölni az adásban, mert nincs rá elég műsoridő.

Mivel a Tények egész egyszerűen nem volt hajlandó a törvényileg előírt helyreigazítás beolvasására, a TV2 félmilliós végrehajtási bírságot kapott, de most pénteken Andor Évának köszönhetően mégis megpróbálkoztak azzal, hogy élőben olvassák be azt, hogy 16 különböző esetben terjesztettek hazugságokat az Együtt volt politikusáról.

Andor majdnem egy percig olvasta lehajtott fejjel, papírról a helyreigazítást, de az Origótól eltérően ők nem kértek elnézést az egykori politikustól, sem a nézőktől, szimplán csak közölték, hogy a bíróság szerint megsértették Juhász jogait azzal, hogy valótlanságokat híreszteltek. Az már más kérdés, hogy a Média1 összeszedte, hogy mi az a 16 eset, amiért a Tényeknek helyreigazítást kellene közölni, és még jó pár hasonló ki szegmensre lesz szükség, hogy mindegyik hazugság miatt helyreigazítást közöljenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!