Ötmillió forintot kell fizetnie az Origónak a Juhász Péterrel kapcsolatos hazugságaik miatt

2023. május 27. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon úgy néz ki, hogy a pünkösdi hosszú hétvége a Fidesz-médiában idén a beismerésekről, helyreigazításokról és milliós perköltségekről szól. Ugyanis nem sokkal azután, hogy megírtuk, a Tények és az Origo fej fej mellett igyekeznek megfelelni a bírósági követelményeknek korábbi hazugságaik miatt, utóbbit most másodfokon keményen el is meszelték. A Média1 írja, hogy 26 különböző hazugság miatt a Gábor László vezette Origo kénytelen ötmillió forintot fizetni Juhász Péter volt politikusnak, illetve állniuk kell a perköltséget is.

A Mediaworks egyébként szerette volna 5 millióról 500 ezerre mérsékelni a pénzbüntetés mértékét, de ezt elutasította a bíróság. Juhász Péter viszont hiába kérte a bíróságot, nem rendelték el, hogy az Origo törölje a jogsértő cikkeket.

Juhász személyi jogi pert indított az Origo és az azt kiadó Mediaworks ellen, amiért korábban azt állították, hogy erőszakosan viselkedett volt élettársával szemben. A másodfokú ítélet szerint az Origo 26 különböző, 2018-as cikkben megsértette Juhász jó hírnévhez, továbbá magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő személyiségi jogát.

De itt még nincs vége, mert az ítélet értelmében minden egyes hazug cikk miatt külön figyelmeztető közleményt kell kiadnia az Origónak az általuk állított valótlanságokról, azokat pedig 24 órán át kint kell tartaniuk a címlapjukon – abból négy órát kötelezően az oldal legtetején.

Vagyis legalább két tucat helyreigazítást kell közölnie a fideszes propagandafelületnek Juhász Péterrel kapcsolatban a következő időszakban.

Ez azért is lesz nagyon érdekes, mert eleinte arra sem volt hajlandó, hogy a bírósági végzésnek megfelelve kiemelt helyen közölje a helyreigazítását a Donáth Annával kapcsolatos korábbi hazugságaik miatt, de végül most szombaton csak eljutottak oda, hogy a címlapon kiemelt, piros betűs orosz propagandahír alá jó láthatóan kitették a bocsánatkérő cikküket a politikustól. A mostani helyreigazításokra 15 napja van az Origónak, vagyis holnaptól kezdve majdnem napi két ilyen közleményt kell közölniük.

A Fidesz egyébként pont a napokban fogadott el egy kormányközeli álszervezet javaslatára egy olyan törvénymódosítást, amelynek köszönhetően a jövőben a kormánymédia folytathatja a jogsértő rágalmazásokat a felületein, mert jóval enyhébb büntetést kapnak majd érte a bíróságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!