Törvénysértő volt, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen! műsorban megalázó helyzetbe hoztak egy gyereket

2023. május 25. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt a RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorának tavaly október 18-i adása – írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye.

A Médiatanács bejelentések alapján indított eljárást a műsor október 18-i epizódja miatt. A műsorvezetők, Vadon János és Sebestyén Balázs megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyereket. A Vadon által magyarul feltett kérdéseire a gyereknek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Si señor!” („Igen, uram!”). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott.

A Médiatanács januárban megállapította, hogy a jelenettel az RTL megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és kétmillió forintos bírságot rótt ki a csatornára, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezték az RTL-t.

A Magyar RTL Televízió Zrt. a Médiatanács döntése miatt bírósághoz fordult. A bíróság egyetértve a Médiatanács határozatában foglaltakkal, megállapította, hogy a műsorszám a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet.

Az RTL ezzel a jelenettel olyan üzenetet közvetített a nézők felé, melynek hatására a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat, a túlsúlyos embereket kritizáló egyének számára pedig megerősítést adhatott arra, hogy megengedett az ilyen jellegű bántalmazás, nem történt ugyanis korrekció a sértő események elhangzása után. Mindezeket figyelembe véve a törvényszék a Magyar RTL Televízió Zrt. keresetét elutasította.

Az epizód utáni napokban Vadon János és az RTL is elnézést kért amiatt, hogy megalázó helyzetbe hozták a kolumbiai fiút. „Őszinte sajnálatunkra, az élő műsorban elhangzott »vicc« bántó volt, annak tartalmával az RTL Magyarország semmilyen módon nem tud azonosulni. Fontosnak tartjuk azonban, hogy Vadon János – felismerve az elhangzottak súlyát – a következő adásban bocsánatot kért. Az RTL a kiskorúak védelmét különösen fontosnak tartja. Éppen ezért mi is bocsánatot kérünk Pedritótól, a szüleitől és a műsor mindazon nézőjétől, aki a jelenetet sérelmesnek érezte” – írta a csatorna közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!