Arató és Gulyás azon vitázott a parlamentben, hogy létezik-e még politikai humor Magyarországon

2023. május 22. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Arató Gergely szerint sose volt még ilyen egyértelmű, hogy két Magyarország van: „van a NER-es elit: az oligarchák és a fideszes politikusok országa, és van az átlag magyar polgárok országa.” A DK országgyűlési képviselője az azonnali kérdések órájában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt kérdezte hétfő délután a parlamentben, hogy „meddig tartható ez még”.

Az átlag magyar állampolgár Arató szerint azt látja a boltban, hogy napról napra minden drágább, és egyre kevesebbet ér a fizetése és a nyugdíja. Ebből azonban a fideszes elit mit sem tapasztalhat – fogalmazott –, hiszen például a miniszterek fizetését is megemelték nemrég.

„Magyarországon két dolog emelkedett kétszeresére az elmúlt két évben: az élelmiszerek ára és Orbán Viktor fizetése.”

Arató szerint komoly különbségek vannak az országban. Míg a miniszterek és fideszes politikusok gyerekei magániskolákba járnak, a magyar polgárok gyerekei állami iskolába, ahol már lassan tanárok sincsenek. Míg a magyar polgárok egyre nehezebben élnek, „a fideszes elit, a NER-es elit pedig ellop mindent: a Balatont, a kastélyokat” – mondta a DK-s képviselő. „Most már ott tartunk, hogy Mészáros Lőrinc a vasbetonból is kilopja a vasat azokon a vasutakon, amin aztán megint csak a magyar polgárok utaznak az első vasúti balesetig.” Azt kérdezte Gulyástól, hogy „meddig tart ez még”, és mikor vállalja a kormány a felelősséget.

„A politikai humor műfaja azért szűnt meg Magyarországon, mert önök valósággá tesznek mindent, ami korábban a humor kategóriájába tartozott. Az ön felszólalása is kizárólag ebbe a sorba illeszthető”

– reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd úgy fogalmazott: Arató hazugságokat sorolt fel, amikor arról beszélt, hogy kinek a gyerekei milyen iskolába járnak, és milyen egészségügyi ellátást kaphatnak.

A faji- és osztályalapú gondolkodás egyébként nem áll távol Gulyás szerint a DK-tól, hiszen a tavalyi országgyűlési választáson Márki-Zay Péter volt a párt miniszterelnök-jelöltje, aki bevallása szerint a kommunistákat és fasisztákat is képviselni kívánta.

A vita itt még messze nem ért véget. Arató Gergely a viszontválaszát azzal kezdte, hogy szerinte nem szűnt meg a politikai humor.

„A politikai humor nem halt ki Magyarországon miniszer úr, csak önök nem élvezik, mert Magyarországon a önök blőd kijelentésein röhög egy fél ország. Az igaz, hogy amiért önök fizetnek úgynevezett humoristáknak, hát azon tényleg nem nevet senki.”

A DK politikusa szerint akkor lesz vége a NER-es gazdagodásnak és a magyarok elszegényedésének, ha a Fideszt végre elzavarja a magyar nép, és Dobrev Klára árnyékkormánya veszi át az ország vezetését.

„Vissza kell vonnom azt a kijelentésemet, hogy politikai humor nem létezik” – válaszolta Gulyás, aki szerint ezt bizonyítja, hogy Arató arról beszél: Dobrev Klára kormányt alakíthat Magyarországon.

„A valósággal való sajátos viszonyt feltételezi, hogy ön ilyen lelkesedéssel képes ezeket a mondatokat elmondani” – mondta a DK képviselőjének Gulyás. A probléma csak az, hogy Arató mindezeket elmondta négy, nyolc és tizenkét évvel ezelőtt is, a magyar választók pedig mindeközben egyre növekvő többséggel szavaztak bizalmat a polgári kormánynak. „Úgy gondolom, hogy az önök tevékenysége is jelentős mértékben hozzájárult. Ezért feltétlenül szeretnék önnek köszönetet mondani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!