A Tanítanék Mozgalom ellenzi, hogy a pártok egyeztessenek Pintér Sándorral a státusztörvényről

2023. május 20. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tanítanék Mozgalom ellenzi, hogy a pártok parlamenti frakcióvezetői tárgyaljanak Pintér Sándorral a státusztörvény kapcsán – közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szervezet.

Pintér Sándor belügyminiszter jövő szerdára hívta egyeztetésre a parlamenti pártok (Fidesz–KDNP, DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk) frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit, hogy tárgyaljanak a státusztörvénynek is nevezett új pedagóguséletpálya-törvény bevezetéséről.

A Tanítanék Mozgalom álláspontja szerint „a kormány bosszújának eszközéről, azaz a státusztörvényről tárgyalni nem lehet, teljes egészében el kell utasítani”. Szerintük bárhogy is módosítanák a törvénytervezetet, az mindenképp a tanárok és diákok büntetéséről szólna. Tárgyalni csak az iskolahasználók (pedagógusok, diákok és szülők) szervezetei, illetve oktatási szakmai szervezetek által közösen kidolgozott 9 pontról lehetne – írták.

„Mindezek fényében felszólítjuk a parlamenti pártok valamennyi képviselőjét, hogy a belügyminiszterrel a törvényről ne egyezkedjenek, annak se jelenlegi, se módosított változatát ne szavazzák meg” – fogalmaz a közlemény.

A mozgalom emellett azt kéri, hogy az ellenzéki frakciók nyilvánítsák ki, hogy kizárólag az oktatás ügyét előrevivő 9 pontról hajlandóak tárgyalni, a státusztörvény benyújtását pedig minden igyekezetükkel akadályozni fogják.

A Pintér-féle egyeztetéssel kapcsolatban a Jobbik már jelezte, hogy elmennek a tárgyalásra, pártjukat Brenner Koloman és Ander Balázs fogja képviselni. Szombat délelőtt az LMP is jelezte lapunknak hogy részt vesznek az egyeztetésen, az ő részükről Csárdi Antal és Kanász-Nagy Máté megy el.

A Demokratikus Koalíció viszont feltételhez kötné a részvételét. A DK akkor egyeztet a kormánnyal az új pedagóguséletpálya-törvényről, ha Pintér az ellenzéki pártok mellett a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja a tárgyalásra – bár hozzáfűzték, hogy erre kevés esélyt látnak.

A Momentum elutasítja az egyeztetést, a Telex megkeresésére azt írták: „Átlátszó és hazug látszategyeztetések helyett arra van szükség, hogy a rendőr belügyminiszter először is írásban garantálja, az emberei nem verik tovább gumibottal, és nem fújják le többet könnygázzal az ártatlan diákokat, akik a tanáraikért és egy igazságosabb, emberségesebb oktatásért, a jövőjükért tüntetnek.”

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Ebben szó van a bérrendezésről és a teljesítményértékelés bevezetéséról, de a legfontosabb változás, hogy megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. Emellett visszanyesnék a pedagógusok intézményben belül hozott döntésekhez való jogait, az igazgatónak és a fenntartónak több szava lenne.

Az eredeti tervezethez képest a kormány kisebb engedményeket már tett a tárgyalások során, ám a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a jelenlegi formában még nem tudja elfogadni azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!