A PDSZ szerint az ellenzéki pártoknak el kell menniük a státusztörvényről való egyeztetésre

2023. május 20. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Aki elzárkózik az ilyen kezdeményezésektől, az megadja annak az esélyét, hogy a kormány magát demokratának állítsa be, és azt mondja, ők akartak egyeztetni, de a tárgyalófelek erre nem voltak hajlandók – mondta a Telexnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja arra reagálva, hogy a Tanítanék Mozgalom szerint a pártoknak nem kellene elmenniük a Belügyminisztérium által kezdeményezett, státusztörvényről való egyeztetésre. A PDSZ szerint egyértelmű, hogy részt kell venni az egyeztetéseken a pártoknak is.

Az ügy előzménye, hogy Pintér Sándor belügyminiszter jövő szerdára hívta egyeztetésre a parlamenti pártok (Fidesz–KDNP, DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk) frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit, hogy tárgyaljanak a pedagógusok jogállásáról szóló új, státusztörvénynek is nevezett törvénytervezetről.

Erre a Tanítanék Mozgalom szombaton közleményben reagált, ami szerint „a kormány bosszújának eszközéről, azaz a státusztörvényről tárgyalni nem lehet, teljes egészében el kell utasítani”. Szerintük bárhogy is módosítanák a törvénytervezetet, az mindenképp a tanárok és diákok büntetéséről szólna. Tárgyalni csak az iskolahasználók (pedagógusok, diákok és szülők) szervezetei, illetve oktatási szakmai szervezetek által közösen kidolgozott 9 pontról lehetne – írták. „Mindezek fényében felszólítjuk a parlamenti pártok valamennyi képviselőjét, hogy a belügyminiszterrel a törvényről ne egyezkedjenek, annak se jelenlegi, se módosított változatát ne szavazzák meg” – fogalmaz a közlemény.

A PDSZ szerint el kell mondani a kormánynak, hogy mi a gond a státusztörvénnyel, ezt az ellenzéki pártoknak is világossá kell tenniük. Nagy Erzsébet szerint az ellenzéki pártoknak feladata, hogy képbe kerüljenek a státusztörvény problémáival.

A Jobbik már jelezte, hogy elmennek a tárgyalásra, pártjukat Brenner Koloman és Ander Balázs fogja képviselni. Szombat délelőtt az LMP is jelezte lapunknak, hogy részt vesznek az egyeztetésen, az ő részükről Csárdi Antal és Kanász-Nagy Máté megy el.

A Demokratikus Koalíció viszont feltételhez kötné a részvételét. A DK akkor egyeztet a kormánnyal az új pedagóguséletpálya-törvényről, ha Pintér az ellenzéki pártok mellett a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja a tárgyalásra – bár hozzáfűzték, hogy erre kevés esélyt látnak.

A Momentum szerint átlátszó és hazug látszategyeztetések helyett arra van szükség, hogy „a rendőr belügyminiszter először is írásban garantálja, az emberei nem verik tovább gumibottal, és nem fújják le többet könnygázzal az ártatlan diákokat, akik a tanáraikért és egy igazságosabb, emberségesebb oktatásért, a jövőjükért tüntetnek”.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Ebben szó van a bérrendezésről és a teljesítményértékelés bevezetéséról, de a legfontosabb változás, hogy megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. Emellett visszanyesnék a pedagógusok intézményben belül hozott döntésekhez való jogait, az igazgatónak és a fenntartónak több szava lenne.

Az eredeti tervezethez képest a kormány kisebb engedményeket már tett a tárgyalások alatt, ám a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a státusztörvényt továbbra sem tudja elfogadni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!