Novák Katalin: Muszáj megüzenni Oroszországnak, hogy átlépték a Rubicont

2023. május 19. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzati nyilatkozatokhoz képest szokatlanul kemény hangvételben beszélt Novák Katalin Oroszországról az Európa Tanács reykjavíki ülése után a közmédiában.

„Miután elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan, hogy Oroszország megtámadott egy szomszédos szuverén államot, nem zárulhat ez a háború azzal, hogy Oroszország egészében tudta teljesíteni a háborús célkitűzéseit”

– mondta Novák, hozzátéve: „muszáj megüzenni, egyértelművé tenni Oroszországnak, hogy átlépték ezzel a Rubicont és így nem lehet rendezni a konfliktusokat a mai világunkban”.

Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Reykjavíkban 2023. május 17-én – Fotó: Bartos Gyula / Sándor-palota / MTI
Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Reykjavíkban 2023. május 17-én – Fotó: Bartos Gyula / Sándor-palota / MTI

A köztársasági elnök az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott: az ukrajnai háború mindent felülírt, és „teljesen új lapot nyitott a történelmünkben”. Már több mint egy év telt el azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és szerinte még nem látni a konfliktus végét, kimenetelét. Novák ugyanakkor azt tapasztalja, hogy a nemzetközi színtéren is egyre többen fogalmazzák meg a béke fontosságát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is a béke szükségességéről beszélt a napokban az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, Reykjavíkban.

Novák szerint ENSZ és az Európai Unió is békemisszióként jött létre a második világháború után, hogy még egyszer ne történhessen meg egy olyan világégés, amely az első és második világháborúban volt. Most, hogy itt vagyunk egy lehetséges világháború küszöbén, a köztársasági elnök fontosnak érezte felhívni a figyelmet, hogy ezekben a szervezetekben „kötelességünk a békéhez vezető utat közösen keresni”.

Arról is beszélt a közmédiában, hogy államfőként azt vállalta, hogy „az ajtónyitogatásban” szeretne segítségére lenni Magyarországnak. Bár Magyarországról sokan hallottak már szerinte, „de valójában nem ismernek bennünket” és

„ezzel párhuzamosan olvassák azokat a elfogult tudósításokat, amelyek alakítják a rólunk kialakított képet”.

Úgy látja, ezért az átlagosnál több erőfeszítést kell annak érdekében tenni, hogy egy valódi, reális képet mutassunk rólunk, magyarokról. „Én ezt teszem az elmúlt egy évben” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Ahogy azt a beiktatása évfordulóján megjelent cikkünkben is írtuk, egyfajta kettős játékot láthatunk az elmúlt egy évben: míg Orbán Viktor és Szijjártó Péter gyakran kritizálja a Magyarországgal szövetséges államokat vagy Ukrajnát, Novák inkább a jó zsaru szerepét játssza el a diplomáciában.

Már márciusban is úgy fogalmazott Novák, hogy „olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével, és ezzel együtt igazságos és reális célkitűzéseket fogalmaz meg”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!