Novák Katalin: Olyan békére van szükség, ami nem jár Oroszország győzelmével

2023. március 29. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével, és ezzel együtt igazságos és reális célkitűzéseket fogalmaz meg

– jelentette ki a Hvg.hu tudósítása szerint Novák Katalin háromnapos törökországi látogatásának első napján tartott sajtótájékoztatón, és azt is leszögezte, hogy Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait Ukrajna területéről.

Az MTI tudósítása alapján – melybe nem fértek bele Nováknak a háborúval kapcsolatos markáns kijelentései – a magyar köztársasági elnök Ankarában tartott megbeszélést török kollégájával az orosz–ukrán háborúról, az illegális migrációról, az EU, illetve a NATO bővítéséről (a két ország halogatta a legtovább Finnország és Svédország tagságának ratifikálását). Novák Katalin köszönetet mondott Recep Tayyip Erdoğannak a háborúzó felek közti közvetítésért, és kifejtette, hogy:

a béke elérése a végső cél, amelyhez közös szándék szükséges, s mindent meg kell tenni a háború eszkalálódása ellen. Nem táplálni, hanem hűteni kell a feszültségeket, a háborús feleknek közös asztalhoz kell ülniük, és béketervre van szükség.

A demográfiai kihívásokról szólva Novák Katalin kifejtette, hogy mindkét ország számára kiemelten fontos a hagyományos családi értékek megőrzése, amely „a jövőnk záloga”, majd meghívta Erdoğant a Családbarát Elnökök Hálózatába. Sőt, arra is felkérte őt, nyissák meg december 18-án együtt Törökország és Magyarország közös kulturális évét, mely a két ország közti diplomáciai kapcsolatfelvétel 100. évfordulójára esik (és amikorra már lehet, hogy Erdoğan nem is lesz elnök).

Novák Katalint az útra elkísérte Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, aki 100 millió forint értékű adományt és 100 tonna gyógyszert és orvosi műszert adott át a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak megsegítésére. A két államfő közös sajtótájékoztatóján részt vettek a Törökországban tevékenykedő mentőcsapatok (az ő munkájukról itt írtunk) képviselői is, akik elhozták magukkal Hope-ot, azt a mentőkutyát, aki egy ötéves kisfiú életét mentette meg. Hope egy kutyabarát fotóbeállítás kedvéért előbb Novákkal pacsizott le, majd a török elnöknek is odanyújtotta a mancsát.

A pacsi – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA via MTI
A pacsi – Fotó: Bruzák Noémi / MTVA via MTI

Erdoğan köszönetet mondott Magyarországnak a több mint 40 ezer ember életét követelő katasztrófa utáni segítségnyújtásért, és biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Törökország és (az Ankara lojális szövetségesének számító) Azerbajdzsán kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén. Erre a transzanatóliai gázvezetéket (TANAP) említette biztosítékként, amely a dél-kaukázusi gázvezetékhez (SCP) csatlakozva egészen az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőről továbbítja Európa irányába a kitermelt földgázt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!