Négy, Magyarországon működő orosz cégnél talált titkosszolgálati szálakat a Szabad Európa

2023. május 17. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kitörése után megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon, a legtöbben a saját vagyonukat akarják biztonságba helyezni, de a Szabad Európa több olyan céget is talált, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek. A lap összesítése szerint idén márciusban 674 olyan gazdasági társaság működött, ami teljesen vagy részben orosz tulajdonban volt, 97-et alapítottak azután, hogy kitört a háború Ukrajnában.

„Ami leginkább változott, az az, hogy leginkább olyan emberek érkeznek ide Oroszországból, akik át szeretnének települni az Európai Unióba. Korábban nem akartak túl sokan itt maradni, ingatlanokat vásároltak ugyan, de nem Magyarország volt az első számú lokáció. Ám ez most megfordult: akik ide érkeznek, azok száz százalékban itt szeretnének fejlődni. Ami közös bennük, az az, hogy semmilyen formában nem akarnak asszociálódni a kialakult politikai helyzettel, ami az ukrán–orosz konfliktust illeti, háborúellenesek” – mondta a lapnak Alekszej Morozov, egy orosz ügyfélkörrel rendelkező, cégalapítással is foglalkozó cég, a Starimpex Hungary Kft. ügyvezetője.

A lapnak egy cégalapítással foglalkozó forrás arról is beszélt, hogy egyre nehezebb Oroszországból pénzügyi tevékenységet folytatni, van olyan orosz bank, amely egyáltalán nem engedi a nemzetközi utalást, máshol ezer eurós nagyságrendű limitet vezettek be, ezek áthidalására pedig kell egy uniós cég.

A lap forrása szerint informatikai titkosításokat fejleszt az ITK System, aminek ehhez engedélye is van az orosz titkosszolgálattól, tulajdonosa pedig „nyilvánvalóan titkosszolgálati ember”. A Szabad Európa szerint Paks ​II.-ért lobbizhat a titokzatos „kutatási intézet”, az IRIAS Hungary, amiről itt írtunk bővebben. A lap szerint drónokat fejleszt Magyarországon a DGK Navigation Kft, aminek tulajdonosa az Oroszországban is aktív, Gyronav nevű cégével a drónok működéséhez elengedhetetlen precíziós giroszkópokat és navigációs rendszereket fejleszt és gyárt.

A kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bank áprilisban vonult ki Magyarországról, ebben a cikkünkben írtunk róla hosszabban, itt pedig arról a három bankvezetőről olvashat, akiket szankciós listára tett az Egyesült Államok. Arról pedig, hogy hogyan mentette offshore milliárdjait a szankciók előtt a budapesti orosz bank vezére, itt olvashatja el a Direkt36 tényfeltáró cikkét.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!