Működik még egy, a kémbankhoz hasonlóan kiváltságos orosz intézet Budapesten

2023. április 27. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

IRIAS Hungary Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete – így hívják azt a főváros V. kerületében, a Marriott szálló közelében lévő, orosz érdekeltségű intézetet, amely a 24.hu cikke szerint hasonló kiváltságokat élvezhet, mint a nemrég az orosz–ukrán háború miatt szankciós listára került, orosz kémbankként is emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank, ami bő egy hete jelentette be kivonulását Magyarországról (abból azóta már ki is lépett Magyarország; a budapesti orosz vezérének offshore milliárdjairól pedig itt írtunk).

Forrás: Google Street View
Forrás: Google Street View

A 24.hu szerint az IRIAS-t 1976-ban Berlinben alapították az akkori kommunista tömb nyolc országának részvételével (Európából a románok és a jugoszlávok maradtak ki, az egyetlen kontinensen kívüli alapító Mongólia volt). A szervezet a KGST-n belül működött, és az azt létrehozó megállapodás alapján „úgy fest, az egész KGST-t behálózó rendszert hoztak létre a termelésben, irányításban részt vevők krémjét bevonva, melyben megismerték és megosztották egymás termelési, vezetési gyakorlatát, a tudományos eredményekkel bezárólag”.

A lap szerint az IRIAS magyarországi rezidensei a jelek szerint „ugyanolyan kiváltságos helyzetet élvezhetnek, mint a nemrég amerikai szankciós listára került, ezért Magyarországról távozó, kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank, vagy éppen az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviseletének közreműködői”. Ezt arra a 2022-es keltezésű dokumentumra hivatkozva írják, amelyet a fióktelep alapításához Moszkvából megküldtek a magyar cégbíróságnak.

A dokumentum szerint a szervezet létrejöttéről szóló megállapodás többek között sérthetetlenséget biztosít az IRIAS helyiségeinek, dokumentumainak, vagyona mentességet élvez bármilyen közigazgatási és bírói beavatkozással szemben, és az intézet mentesül egyebek mellett a szolgálati használatra rendelt export-import korlátozás alól. A 24.hu azt írja: „többi között ezeket a kiváltságokat nehezményezték a kritikusok a beruházási banknál, mivel e privilégiumok adott esetben megkönnyíthetik a kémkedést”.

Hogy pontosan milyen tevékenységet folytat az IRIAS, azt a lapnak nem sikerült kiderítenie. A szervezet magyarországi kézbesítési megbízottja, Hörcsik Lajos Kálmán ügyvéd (a fideszes országgyűlési képviselő, Hörcsik Richárd unokaöccse) a cikk szerint „nem kapott felmentést a titoktartási kötelezettség alól”, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljon – illetve arra, hogy hogyan került kapcsolatba a moszkvai intézettel –, az újságíró megkeresésére annyit mondott: „a háború kitörése óta »érzékennyé« vált a téma”. A lapnak az IRIAS ügyvezetőjét, a debreceni illetőségű Deák Bernadettet sem sikerült megszólaltatnia, a neki küldött emailre nem kaptak választ. Az IRIAS székhelye egy többszintes társasház első emeleti lakása, az oda bejelentett magánszemély szintén nem reagált a megkeresésükre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!