Szlovákiai buszbaleset: tizenhárom sérültet szállítottak a miskolci kórházba

2023. május 17. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovákiai buszbaleset sérültjei közül tizenhármat szállítottak az elmúlt két napban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba – közölte az intézmény főigazgatója szerdán.

Az MTI beszámolója szerint a miskolci sajtótájékoztatón Révész János elmondta:

a páciensek közül hat ambuláns ellátást igényelt és hetet vettek fel a kórházi osztályokra. Utóbbiak közül egyet orvosi megfigyelés alatt tartanak, a további hat, döntően végtagsérüléseket szenvedett sérült pedig műtéti ellátást igényel.

A beszállított sérültek között senki nincs életveszélyes vagy súlyos állapotban, mindannyian nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, állapotuk stabil. A főigazgató hozzátette, három embert már megműtöttek, további hármat pedig szerdán vagy csütörtökön operálnak meg.

A miskolci kórház továbbra is kapcsolatban áll a szlovák orvosokkal, „akik jelezték, vannak náluk olyan stabilizált és szállítható állapotban lévő sérültek, akiket végleges ellátásra a miskolci kórházba fognak átvinni” – mondta Révész.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, hétfő délelőtt egy magyar autóbusz ütközött össze egy kamionnal a D2-es autópályán Szlovákiában. A buszon miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak, akik egy ötnapos kiránduláson vettek volna részt. A baleset helyszínére mentőhelikopter is érkezett, közel 30 tűzoltó és mentő vett részt a mentésben.

A balesetben egy 56 éves férfi meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek meg, őket a szakolcai, a nagyszombati, a malackai, illetve három pozsonyi kórházban ápolják. A sérültek közül ketten továbbra is mélyaltatásban vannak. A könnyebb sérültek hazaszállítását hétfő este kezdték meg. A súlyos sérülteket az Országos Mentőszolgálat segítségével szállítják majd haza Szlovákiából, ha szállítható állapotban lesznek.

A szlovák rendőrség még vizsgálja a baleset okát, de Menczer Tamás, a a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a szlovák rendőrség senkit nem gyanúsít bűncselekménnyel, és nem vizsgálják a busz magyar üzemeltetőjének felelősségét sem.

A hivatalos szakértői vizsgálat hónapokig is elhúzódhat, de a baleset helyszínéről nyilvánosságra hozott fényképek alapján igazságügyi gépjárműszakértő segítségével elemeztük a baleset lehetséges lefolyását. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!