Mélyaltatásban tartanak két utast a szlovákiai buszbaleset sérültjei közül

2023. május 15. – 14:27

Mélyaltatásban tartanak két utast a szlovákiai buszbaleset sérültjei közül
A Szlovákiában történt baleset – Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar autóbusz ütközött össze egy kamionnal a D2-es autópályán Szlovákiában – írja a Paraméter. A szlovák tűzoltóság közlése szerint a hétfő délelőtt történt balesetben legalább egy ember meghalt, és 59-en megsérültek. A TV JOJ úgy tudja, hogy egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben.

Menczer Tamás külügyi államtitkár az M1-nek azt mondta, hogy budapesti és miskolci magyarok, „feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon. Az államtitkár 58 sérültről írt Facebook-oldalán: 13 súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyen sérültek meg. Nyolcan életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba, két embert mély altatásba tartanak, írja az MTI az M1 helyszíni riportja alapján.

23 súlyos és közepesen súlyos sérültet kezelnek kórházban. Ők arc-, gerincsérüléseket, medence- és végtagtöréseket szenvedtek, több emberen kellett életmentő műtétet végrehajtani. A könnyebb sérülteket a malackai tűzoltólaktanyában kialakított krízisközpontba szállították. A 38 könnyebb sérült közül 19 embert szállítottak kórházba, a többiek 18 óra után mentesítő busszal elindultak Magyarországra.

A szlovákiai buszbaleset – Fotó: Szlovák Belügyminisztérium A szlovákiai buszbaleset – Fotó: Szlovák Belügyminisztérium
A szlovákiai buszbaleset – Fotó: Szlovák Belügyminisztérium

A baleset helyszínre mentőhelikopter is érkezett, közel 30 tűzoltó és mentő vett részt a mentésben. A baleset a 15. kilométerkőnél történt Kúty irányába, a mentés idejére teljesen lezárták az autópálya érintett szakaszát. Kora estére levontatták a sérült busz az úttestről, és újraindulhatott a forgalom az autópályán.

A Noviny információ szerint körülbelül hatvanan utaztak a buszon. A baleset lehetséges okairól azt írják, a kamion sofőrje nem vette észre a buszt, amikor kihajtott a pozsonyzávodi pihenőhelyről, és emiatt ütköztek össze. A busz nagyjából 100 km/órás sebességgel haladt, amikor a kamionba csapódott. A pozsonyi rendőrség közlése szerint mindkét sofőr alkohol tesztje negatív lett.

A MTI beszámolója szerint Michal Palkovic frissen kinevezett szlovák egészségügyi miniszter arról biztosított, hogy a szlovákiai D2-es autópályán balesetet szenvedett magyar autóbusz minden sérültjét azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítik. „Mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az életüket. Rendkívül sajnálom a baleset áldozatát, részvétem a hozzátartozóinak” – nyilatkozta.

Novák Katalin köszönetet mondott a szlovákiai magyar buszbaleset mentésében résztvevő szlovák hatóságok segítségéért. A köztársasági elnök hivatalos Facebook-oldalán részvétét nyilvánította a szlovákiai buszbalesetben elhunyt áldozat családjának, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Zuzana Čaputová szlovák elnök szintén közösségi oldalán nyilvánított részvétet a buszbaleset áldozata családjának és biztosította a magyar államfőt arról, hogy a sérültek ellátásáról gondoskodnak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!