Húszezer forintos prágai utazásra indultak a Szlovákiában balesetező busz utasai

2023. május 16. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül tizennyolcan hazaérkeztek Magyarországra, 21 súlyos sérült közül ketten továbbra is mélyaltatásban vannak – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden az M1 reggeli műsorában, írja az MTI.

A magyar busz egy kamionnal ütközött össze hétfő délelőtt a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek meg, őket a szakolcai, a nagyszombati, a malackai, illetve három pozsonyi kórházban ápolják.

A magyar külügyminisztérium call centerébe 31 hívás érkezett a balesettel kapcsolatban, és minden utast sikerült azonosítani – mondta az államtitkár. Kiemelte: a nagykövetség munkatársai hétfő óta a helyszínen, illetve a kórházakban vannak, hogy segítsék a sérülteket, de az utasok azonosításában és a rokonok, ismerősök tájékoztatásában is részt vettek, vesznek.

Menczer a Kossuth rádióban beszámolt arról, hogy a könnyebben megsérült 37 utast egy tűzoltó-parancsnokságon vizsgálták meg, közülük 23-at további vizsgálatokra kórházba küldtek. Ezt 19 ember fogadta el, őket kórházba szállították, míg négy ember visszautasította a további vizsgálatokat. Az utasok közül 18-an indultak el hétfő este Magyarországra.

A baleset okával kapcsolatban Menczer Tamás nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, azt mondta: addig nem kommentálja ezt, amíg a hatósági vizsgálat le nem zárul. Kitért arra is, hogy amint a sérültek hazaszállítható állapotban lesznek, az Országos Mentőszolgálat – az orvosi protokoll szerint – segítséget nyújt a hazaszállításukban.

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én – Fotó: Michal Svítok / TASR / MTI
Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én – Fotó: Michal Svítok / TASR / MTI

Az első sérültek kedd hajnalban érkeztek meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba – tudatta az intézmény az MTI-vel. A reggel 8 órai adatok szerint négy embert szállítottak be az intézménybe. Egyikük könnyebben sérült, három ember pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Életveszélyben egyikük sincs, állapotuk stabil, ellátásuk megkezdődött. Jelezték, hogy további sérülteket is várnak, akik folyamatosan érkeznek a kórházba; érkezésükről, állapotukról várhatóan kedden 16 órakor adnak újabb tájékoztatást.

Az RTL beszámolója szerint mind a busz, mind a kamion sofőrjének alkoholszonda-tesztje negatív lett. A buszon miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak „Sokkolt az egész. Ilyen nem történt még velem, nem éltem át ilyet, borzasztó volt. Egy nagy csattanás, egyszerűen ennyi volt az egész” – mondta egy könnyebben sérült utas az RTL-nek.

Az egyik utas lánya a Blikknek azt mondta, hogy a martinkertvárosi nyugdíjas klub tagjai rendszeresen járnak kirándulni, ez a hobbijuk. A cseh fővárosba hajnalban indultak Miskolcról, Budapesten is vettek fel utasokat, dél körül értek volna Prágába, ahonnan késő este tervezték az indulást hazafelé. A 20 ezer forintos utazásra a csoport tagjai hetek óta készültek.

„Az út szervezői értesítettek, hogy nagy baj történt. Édesanyám a legsúlyosabb sérült, egyelőre azért izgulunk, hogy túlélje, az, hogy mi lesz vele utána, csak másodlagos. Mind a két lába eltört, több helyen, nyílt sebekkel, az erek is szakadtak, kérdéses, mikor állhat majd lábra. Én a sokktól lebénultam, a férjem azonnal autóba ült és elment a kórházba, de nem jutott az édesanyám közelébe, az orvosok a beteg állapota miatt nem engedték ezt meg. A szlovák kórház munkatársai egyébként rendkívül udvariasak, segítőkészek, de a gyógyulás miatt édesanyámnak most nyugalomra van szüksége” – mondta a nő a Blikknek.

A miskolci polgármesteri hivatal információi szerint 10-12 miskolci, martinkertvárosi nyugdíjas utazott a balesetet szenvedett buszon. A súlyos sérülteket a Pozsonyi Egyetemi Kórházba szállították, többükhöz már éjszaka elindultak Miskolcról a családtagok, akik a konzulátus közreműködésével kaptak segítséget.

„Miskolc Polgármesteri Hivatala felvette a kapcsolatot a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a magyar konzuli szolgálattal. Mindkét szervezet segíti a sérültek hazajutását. A Polgármesteri Hivatal felajánlotta, hogy minden elérhető segítséget megad a baleset miskolci sérültjeinek, továbbá, Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselő pedig folyamatosan tartja a kapcsolatot több érintettel és hozzátartozóval, a baleset több sérültje ugyanis a körzetében működő nyugdíjas klub tagja” – írta a polgármesteri hivatal közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!