Senki nincs életveszélyben a szlovákiai buszbaleset sérültjei közül, még nem tudni, mi okozta az ütközést

2023. május 16. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délutánra hirdetett sajtótájékoztatót a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a hétfői szlovákiai buszbalesettel kapcsolatban. Az eseményen Menczer Tamás a KKM kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára öt pontban adott tájékoztatást az eseményekről. Elmondta, hogy jelenleg heten vannak intenzív osztályon a sérültek közül, egyikük sincs életveszélyben, több sérült már Magyarországon van. A szlovák rendőrség még vizsgálódik, a baleset okáról még nem nyilatkoznak, de az államtitkár úgy tudja: a szlovák rendőrség senkit nem gyanúsít bűncselekménnyel, és nem vizsgálják a busz magyar üzemeltetőjének felelősségét sem.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, hétfő délelőtt egy magyar autóbusz ütközött össze egy kamionnal a D2-es autópályán Szlovákiában. A buszon miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak, akik egy ötnapos kiránduláson vettek volna részt. A baleset helyszínére mentőhelikopter is érkezett, közel 30 tűzoltó és mentő vett részt a mentésben.

A balesetben egy 56 éves férfi meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek meg, őket a szakolcai, a nagyszombati, a malackai, illetve három pozsonyi kórházban ápolják. A sérültek közül ketten továbbra is mélyaltatásban vannak. Hétfő este a busz utasai közül 18-an indulhattak vissza Magyarországra.

Menczer Tamás elmondta: a 18 könnyebb sérült hétfőn késő délután, illetve kora este mentesítőbusszal indult haza Magyarországra, amit a cég küldött. Rajtuk kívül még 17 további könnyebb sérült még az éjjel egy másik busszal visszaindult. Jelenleg 23 utas van kórházban és kap ellátást, különböző súlyosságú sérülésektől szenvednek.

7-en vannak intenzív osztályon, de senki sincs közvetlen életveszélyben.

A felsoroltakon kívül másokat megfigyelésre tartottak bent vagy műtétre várnak.

Az első sérültek kedd hajnalban érkeztek meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba. Egyikük könnyebben sérült, három ember pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Életveszélyben egyikük sincs, állapotuk stabil, ellátásuk megkezdődött. A súlyos sérülteket az Országos Mentőszolgálat segítségével szállítják majd haza Szlovákiából, ha szállítható állapotban lesznek. Nem kizárt, hogy a kórházban lévő sérültek közül ma vagy holnap néhányan elhagyhatják a kórházat, tájékoztatott a KKM.

A pozsonyi nagykövetség a baleset helyszínén segített a történtek után, amíg ez indokolt volt, mondta Menczer Tamás. Amikor kiderült, kinek milyen ellátásra van szüksége, a KKM két munkatársa a könnyű sérültek mellett maradt, a többiek pedig pozsonyi, szakolcai, malackai és más kórházakba, összesen hat olyan kórházba mentek, ahol a többi sérültet ápolják. Az államtitkár később azt kérte tőlük, hogy a továbbiakban a súlyos sérültekre koncentráljanak, és segítsenek megtudni, hogy ők milyen állapotban vannak.

Az utasok azonosítását eleinte az nehezítette, hogy az egyik utaslista a roncsban maradt, de később előkerült egy másik is. Volt, aki a baleset után nem volt magánál, és nem volt nála irat sem, de estére megvoltak a nevek és az utasok aktuális státusza is. Idővel csak azok hívták a minisztériumot, akik nem tudtak kapcsolatba lépni az utasok közt lévő hozzátartozójukkal. A pozsonyi nagykövetség dolgozói mindenkit felhívtak és tájékoztattak.

A baleset okairól azonban egyelőre nincs hivatalos információ. A Telex kérdésére az államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta:

a szlovák rendőrség nem adott ki hivatalos tájékoztatást a baleset okairól, ezért egyelőre nincs hivatalosan megjelölt baleseti ok sem, ugyanakkor a szlovák hatóságok senkit nem gyanúsítanak bűncselekménnyel, és Menczer nem tud arról sem, hogy vizsgálnák a busz magyar üzemeltetőjének felelősségét.

A KKM a következő napokban folyamatosan biztosítja a jelenlétet mind a hat szlovák kórházban, ahol az utasokat ápolják. A külügy megbízottjai éjszakára is ott maradnak, hogy aki a sérültek közül magához tér, tudjon kihez szólni, és az anyanyelvén tudjon segítséget kérni. Ebből a célból egyébként hat szakápoló indult Magyarországról Szlovákiába, nagyjából most érnek a pozsonyi nagykövetségre, ők segítik majd 24 órában a betegekkel való kommunikációt, illetve a kapcsolattartást a családtagokkal.

Az Országos Mentőszolgálat is felajánlotta segítségét, a külügyminisztérium még mérlegeli, hogy erre milyen módon lesz szükség, mondta Menczer.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!