Figyelj, ha nem érek haza este, akkor zárkában vagyok, mert megvédtem anyámat

2023. május 7. – 21:25

Figyelj, ha nem érek haza este, akkor zárkában vagyok, mert megvédtem anyámat
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Anyák napjára szervezett tüntetést vasárnap délután a Magyar Anyák nevű szervezet és a Tanítanék Mozgalom a budai Várba, hogy ezzel tiltakozzanak az e heti diáktüntetésen történt rendőri erőszak ellen. Szerdán könnygázzal lőttek a tüntető diákok szemébe és arcába, és gumibottal védték az építési területként kijelölt miniszterelnöki palota környékét.

„Megrázó volt ezt látni. Nekem ez volt az első gondolatom, hogy ez itt hogy történhetett meg Magyarországon. A napnál világosabb volt, hogy a gyerekek nem csináltak semmit igazából. Felháborító volt, ami történt, ezért is kellett, hogy eljöjjünk”

– mondta a Telexnek egy tüntető pedagógus, Zsófi, aki ugyan maga is „a kezdetek óta” részt vett mind az oktatás ügyéért szervezett tüntetéseken, mind a sztrájkokban, azt látja, hogy „iszonyatosan elfogyott a kollégákból a lendület”. „Akik eddig szívesen csinálták, azok most kezdik föltenni a kezüket, hogy ennek semmi értelme. Csak az a baj, hogy erre játszanak ott fent.

Sajnos nem hiszek benne, hogy bármit elérünk ezzel, de nem tudok nem itt lenni, mert hogyha nem jönnék el, az olyan lenne, mintha egyetértenék velük, vagy támogatnám őket – márpedig nem.”

A Dísz téri gyülekező után 17 órakor vonultak a tüntetők a Karmelita felé, a helyszínen pedig nagyjából 2-3 ezren voltak jelen. A békés tüntetés során virágokat vittek a tüntetők a köztársasági elnöki hivatal kapujához, a szervezők pedig május 19-re újabb demonstrációt hirdettek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Rátámadt a gyerekeinkre a magát családbarátnak nevező hatalom

„Mélységesen felháborít minket, hogy a gyerekeinket gumibottal, könnygázzal és fogva tartással bünteti a hatalom, azért, mert kiállnak az oktatási rendszer szétverése, kivéreztetése ellen” – írták a tüntetés Facebook-eseményében a szervezők, akikhez 13 másik civil szervezet is csatlakozott.

„Azért vagyunk itt, mert van három gyerekünk, akik három különböző intézménybe járnak. Eddig is kijártunk tüntetésekre, mert azt gondolom, hogy az oktatás ügye nem bal- és nem jobboldali dolog, hanem mindannyiunk ügye. Ha azt szeretnénk, hogy ne skype-nagyszülők legyünk, akkor nem kérdés, hogy itt kell lenni” – mondta Éva, aki férjével és gyerekeivel jött a tüntetésre.

„De most már nemcsak erről szól ez a kérdés, hanem már a bőrünkhöz ér. Most már az a kérdés, hogy ki fog szeptemberben a katedra mögött állni?”

Némi zenés bevezetés után elsőként a Magyar Anyák nevű mozgalom képviselője, Hajnal Edina szólalt fel: „Mi, a civil szervezetek mindannyian egy jobb országért küzdünk mindennap – elvégezzük azt a munkát, amit a kormány nem hajlandó elvégezni.”

Szerinte a gyerekek „az '56-os forradalom lángját” élesztették fel, amire a hatalom „rugdosással és könnygázzal” válaszolt. „Mi, szülők azt mondjuk, itt és most elég: elég a bántalmazásból és az erőszakból! Merítsünk erőt ’56 örökségéből, hogy folytatni tudjuk azt, amit ők elkezdtek. Kulcsfontosságú pillanatban vagyunk – nem lehetünk láthatatlanok.”

„Nő vagyok, anya és választópolgár – kezdte beszédét Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja. – Hányszor érezzük azt, hogy döntéseket hoznak rólunk, de nélkülünk? A bántalmazás jelen van nemcsak az otthonokban, de a magyar állam tetteiben, a döntéshozók viselkedésében. Ez a hatalom, ami magát előszeretettel nevezi családbarátnak, ez csak a családok nagyon szűk részének a barátja.

Ez a hatalom a legócskább módon próbál minket, nőket visszakényszeríteni a múltba. Szívesen turkál a bugyinkban, turkálna a méhünkben is, és most rátámadt a gyerekeinkre.”

Törley szerint a hatalom most olyan gyerek ellen vetett be könnygázt és gumibotot, akik „változást akarnak, és kiállnak a jogaikért, valamint egy jobb, igazságosabb és boldogabb országért”. A karhatalom szerdai erőszakos fellépése pedig „tűrhetetlen és megbocsáthatatlan” volt a Kölcsey Gimnáziumból kirúgott tanár szerint:

„Ez a mi országunk, magyar állampolgárok vagyunk. A választópolgárok többsége nő – hatalmas és rettenetes erőnk van. Ez az erő kedvességből és szeretetből táplálkozik, és most dühből is. A hatalom ugyanis rátámadt a legdrágább kincsünkre: a gyerekeinkre.”

Szalay Kriszta színésznő felszólalása után a tömeg összegyűjtötte azokat a fehér virágokat, amiket a szervezők kérésére hoztak a tüntetésre. „Ezt most a rendőrök elé tesszük a Sándor-palotához. Rajtuk múlik, hogy eltapossák vagy felemelik őket.” Bár a Sándor-palota lánccal védett bejáratánál rendőrök álltak, a hatóságiak megengedték, hogy a virágokat néhányan a köztársasági elnök kapujához vigyék. Ezt a tömeg tapsviharral fogadta.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Miközben a tüntetők vitték virágaikat az elnöki hivatalhoz, sorra érkeztek felszólalások, amiket a szervezők szerint felháborodott édesanyák küldtek nekik:

  • „Nem tudnak a gyerekeink olyan iskolában tanulni, ahol omladoznak a falak, nincs számítógép az informatikaórán, és tanárok tömegei mondtak fel és fognak felmondani.”
  • „Nekem szerdán megtört a szívem, mert láttam a rendőrsorfalban valakit, akivel együtt végeztünk a tanárképzőn magyarszakon.”
  • „Nem jó egy olyan országban élni, ahol olyanok hozzák a törvényt, akik megszegik. Ahol a pedagógusok éhen halnak. Ahol gyermeket egyedül nevelni vagy melegnek lenni bűn.”
  • „Ahol ma a gyerekeket verik, holnap téged vernek”

– ezt a mondatot a közönséggel is elismételtették. Ezután három perc néma csendet tartottak a szerdai eseményekre emlékezve. A tüntetők megfogták egymás kezét, öten pedig különböző táblákkal álltak ki a Sándor-palota elé, melyeket végül a kapuhoz helyeztek a virágok mellé.

Ha nem érek haza este, akkor zárkában ülök, mert megvédtem anyámat

A Telexnek nyilatkozó tüntetők közül többen is azt érezték, hogy bár fontosnak érzik, hogy kijöttek, nem remélnek ettől nagyobb változást az oktatási rendszerben: „Szerintem csak a mi megnyugtatásunkra szolgál. Nem hiszem, hogy ez a fajta csendes értelmiségi kiállás bármilyen forradalmat elindítana. De szerintem ezek ilyen szalmaszálak, amibe kapaszkodunk, mielőtt vesszük az útilaput mindnyájan és elmenekülünk innen” – mondta Boglár Janka, aki a fiával jött ki az eseményre.

„A helyzet az, hogy én '87 óta folyamatosan tüntetek, szóval okot mindig találok rá. Most egy csomó kimaradt egy baleset miatt, de ehhez elég volt látnom egy fényképet. Teljesen mindegy szerintem, hogy anya vagyok, vagy nő vagyok, vagy csak egyszerűen emberi lény vagyok, szerintem ez egyszerűen elviselhetetlen. Hol máshol lenne a helyem, mint itt.”

Fia, Galambos Sámuel azt mondta, ő is felháborodott a szerdai eseményeken: „Már elnézést, de ki a fasz csinál ilyet? Nem értettem, hogy ez hogy történhet meg. De persze nagyon büszke vagyok az összes diáktársamra, akik kimennek és kint vannak folyamatosan, és akiket legázspray-znek.

Megnéztem az interjút, amit csináltak a sráccal – büszke vagyok rá. Őszintén szólva hátba veregetném, hogyha találkoznék vele. Tegnap este én is felhívtam apámat: »Figyelj, ha én esetleg nem érek haza ma este, akkor zárkában vagyok, mert megvédtem az anyámat.«”

Találkoztunk olyanokkal is, akik szerdán is kint voltak a tüntetésen: „Engem is lefújtak könnygázzal. Én nem akartam elhinni: mindenki ordított, hogy könnygáz, fussunk ki, de hát estünk-botlottunk. A rendőrök csak jöttek, ordítottak, hogy menjünk, de a rendőrökön is láttam, hogy volt, aki zokogott, volt, aki vigyorgott, szóval borzalmas volt” – mesélte a 15 éves Papp Dóra – „Szörnyű volt zokogó rendőrt látni. Szörnyű volt az egész helyzet, tehetetlennek éreztem magam.”

„Én nem voltam ott végig a múltkori tüntetésen, de szerintem borzalmas, hogy a legtöbb ember, akit ismerek, lefújtak könnygázzal. Ez olyan dolog, amit igazából filmben látsz – és ez nem olyan, amit át kéne élnünk 15 évesen” – tette hozzá a barátnője, Tihi Tea.

Négyéves korom óta visz ki apám tüntetni

Többen azt is mondták, hogy a könnygáz és a gumibot bevetésével átlépett egy vörös vonalat a hatalom. „Azt éreztem, hogy ha most így nem jövünk ki, akkor már bármit meg lehet csinálni” – mondta Morácz Petra. Barátnője, Vajda Katalin viszont hozzátette, hogy nehéz megoldani, hogy kint legyen az oktatásról szóló tüntetéseken:

„Három gyerekem van, és pont ezért nagyon nehezen tudok eljönni. Pont, akiket a leginkább érint, tudnak a legkevésbé személyesen jelen lenni: a 30-40-es korosztály x számú gyerekkel. Bár mindig ott tudnék lenni: nekem 8 meg 5 éves gyerekeim vannak, és kétségbe vagyok esve, hogy ki fogja őket tanítani.”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Hasonlóan elkeseredett Petra, aki hat éve él Berlinben: „Nagyon-nagyon rossz azt látni, hogy mennyit romlott a helyzet azóta, és hogy mennyire nincs visszaút, miközben nyilván az embernek hiányzik a hazája.” Barátnőjével, Vay Blanka bloggerrel jöttek a német fővárosból. „Megszakad a szívem, hogy van ez az ország, amelyik azt mondja magáról: hú, milyen nagy szabadságszerető, rebellis, forradalmi nemzet vagyunk – és mindent leszarnak.

Azt mondják a szülők, hogy a gyerekeik a legfontosabbak, és leszarják, hogy milyen iskolája van a gyerekeknek. Mindig egy maroknyi ember van itt, és nagyon szomorú az egésznek a tehetetlensége”

– mondta Vay Blanka.

A 15 éves Papp Dóra viszont azt mondta, neki erőt adott a vasárnapi tüntetés: „Mindent elárult az, hogy most nagyjából tényleg mindenki fehérben jött ki, és főleg a néma csend, amit itt tartottunk. Engem négyéves korom óta visz ki apukám, valahol itt van ő is, mert egyszerűen muszáj. Muszáj elmondani, hogy mit szeretnék, és ha valamivel nem értek egyet, azért kiállok.”

Eddig nem látott erőszakot kaptak a diákok a rendszertől

„Mi hoztuk létre ezt a helyzetet, és a mi dolgunk az, hogy megvédjük a gyerekeinket” – mondta a tüntetés végén Törley Katalin, hozzátéve, hogy május 19-én újabb demonstrációval folytatják az oktatásért való tüntetéssorozatot. A tömegből többen piros szalagot kötöttek a köztársasági elnöki palota kapujára, majd békésen véget ért a tüntetés.

A demonstráción egyébként részt vett több ellenzéki politikus, így Karácsony Gergely főpolgármester, az egykori MSZP-elnök Lendvai Ildikó, a DK-s Dobrev Klára és Bősz Anett is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szerda délután az Egységes Diákfront egy közel ezres tömeggel vonult fel a belvárosban, ahol bejelentették, hogy hét oktatási kérdésben népszavazási kezdeményezést nyújtanak be diákok és pedagógusok. A menet aznap este a budai Várba, pontosabban Orbán Viktor hivatalához vonult, a miniszterelnöki palotát körülvevő kordonnál viszont a tüntetők összecsaptak a kiérkezett rohamrendőrökkel.

A NER egyik legerőszakosabb délutánja során a hatóságiak könnygázt és gumibotot is bevetettek Orbán hivatalánál, és bár a TASZ jogászai szerint a rendőrök léptek fel túlzott erőszakkal, mégis a rendőrök elleni állítólagos támadás miatt indítottak nyomozást. Több tüntetőt is fogdába zártak a tüntetés miatt, egyikükkel itt készítettünk interjút, itt pedig arról írtunk, milyen hatással lehet a tizenévesekre az, amikor a saját bőrükön érzik a rendőri erőszakot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!