Visszavonulót fújt az ügyészség a román állampolgárságú hajléktalan gyilkossági ügyében

2023. május 3. – 18:09

Visszavonulót fújt az ügyészség a román állampolgárságú hajléktalan gyilkossági ügyében
Rendőrségi helyszínelés Budapesten, a XIII. kerületben, miután holtan találtak egy 43 éves nőt egy Turóc utcai romos épületben 2017. december 12-én – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Eldöntötte az ügyészség, hogy nem fellebbezik meg a Fővárosi Törvényszéknek azt a döntését, amely elutasította a perújítást a román állampolgárságú hajléktalan férfi, G. M. Cazan ügyében – értesült a Telex.

A férfit élettársa agyonverésével vádolták. A bűnügyről A Lapos, a szellemek és a véres jégkaparó: fordulat várható a gyilkossági ügyben? című cikkünkben írtunk részletesen. Ő tagadta a gyilkosságot, és a bíróság fel is mentette bizonyítottság hiányában első és másodfokon is. Ugyanakkor a 2021-es, jogerős felmentő ítélet nem jelentette még az ügy végleges lezárását, mert előkerült egy egykori zárkatárs, akivel a letartóztatása idején volt dolga G. M. Cazannak.

Ez a zárkatárs – aki a maga számára korábbi szabadulást próbált kialkudni – azzal kereste meg az ügyészséget, hogy a férfi a rács mögött bizalmasan bevallotta neki a gyilkosságot. Ez vezetett oda, hogy a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezésére perújítást rendeltek el. A perújítási tárgyalásokon azonban jól érezhetően meggyengült a vád. A koronatanú, a volt zárkatárs közölte, hogy másfél évvel ezelőtt sztrókot kapott, ami miatt a legtöbb dolog kiesett az emlékezetéből, állította, hogy arra sem emlékezik, mit beszélt egykor a zárkában a vádlottal.

A gyilkosság helyszíne – Fotó: Fővárosi Főügyészség A gyilkosság helyszíne – Fotó: Fővárosi Főügyészség
A gyilkosság helyszíne – Fotó: Fővárosi Főügyészség
A gyilkosság helyszíne – Fotó: Fővárosi Főügyészség

A Fővárosi Törvényszék így múlt csütörtökön elutasította a perújítást az ügyben. Akkor az ügyészség három nap gondolkodási időt kért annak eldöntéséhez, hogy fellebbeznek-e. Most, hogy a nemleges döntés megszületett, eldőlt, hogy G. M. Cazan jogerősen szabad ember maradhat.

A férfi korábban kártalanítási pert indított a magyar állam ellen, amelyet tavaly nyáron első fokon meg is nyert, 5,7 millió forintot ítéltek meg neki nem jogerősen. Most, hogy a büntetőügyben már nem várható fejlemény, ez a kártalanítási ügy folytatódhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!