Kikötő, kilátó, Duna-híd, újratemetés: beruházásokkal ünnepelné a kormány a mohácsi vészt

2023. április 28. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

2026-ban lesz az 500. évfordulója annak, hogy az 1526-os mohácsi csata következtében az első magyar állam, a Magyar Királyság elvesztette uralkodóját, a Jagelló-házi II. Lajos királyt – ezzel pedig végső soron a szuverenitását is. Az ezt követő trónviszályban ugyanis előbb kettő, majd a török megszállás miatt három részre szakadt az ország, a Habsburg uralkodók pedig ugyan a 17. század végén újra egyesítették az országrészeket, azt betagolták a birodalmuk alá. Így egészen 1918-ig kellett várni arra, hogy újra szuverén magyar állam jöhessen létre a Kárpát-medencében, de az utána következő eseményekben nem lehet sok köszönete a magyar történelemnek.

A csatát a kimenetele miatt mohácsi vésznek is nevezik, a kormány pedig kiemelt eseményként tekint a három év múlva esedékes évfordulóra:

ennek alkalmából ugyanis lesz Mohácson új főtér, templom, kilátó, autópálya, kikötő és még Duna-híd is.

Ezt a Magyar Közlönyben hirdették ki csütörtök este. A Mohács 500 program szerint

  • megépítik az M6-os autópályát Bóly és Ivándárda közt a horvát határig;
  • az autópályát pedig összekötik Villánnyal, ahol elkerülő utat is építenek;
  • új hidat építenek a Dunára Mohácsnál;
  • új országos közforgalmú kikötője is lesz a városnak;
  • átépítik a város főterét, korszerűsítik a Szent János Hotelt, felújítják a Csatatéri Emlékkápolnát és a Kálváriát;
  • felújítják a Fogadalmi Templomot, ahogyan minden más templomot is – köztük négy katolikust, egy reformátust, egy evangélikust, egy görögkeletit és egy zsidó emlékhelyet;
  • látogatóközpontot és tematikus sétányt körítenek a II. Lajos Emlékhelyhez;
  • a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet felújítják, feltárják a tömegsírokat, méltó módon eltemetik a csata hőseit;
  • a csata helyszíne köré kiépítik a biciklis úthálózatot;
  • és még Nagyharsánynak és Villánynak is jut némi forrás.

A beruházásokra idén több mint 1,2 milliárd forintot, jövőre pedig 285 millió forintot csoportosítanak át a költségvetésben – igaz, a Közlönyt átolvasva csak úgy repülnek a további átirányzott százmilliárdok a 2024-es, 2025-ös és 2026-os költségvetésben.

Bár a mohácsi csata 500. évfordulójának külön miniszteri biztosa is van Hargitai János országgyűlési képviselő személyében, a rendelet szerint a beruházások előkészítéséért Lázár János építési és közlekedési miniszter felel majd – vele nemrég a Telex Téma podcastjában interjúztunk.

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kormány szerint nekünk annyira Mohács kell, hogy Rákay Philip erről is filmet forgat majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!