Miniszteri biztosa lett a mohácsi csata 500. évfordulójának

2022. július 1. – 06:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár csak négy év múlva lesz esedékes, Semjén Zsolt ismét kinevezte „a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztost”, aki ki más lehetne, mint Hargitai János, aki 1998 óta a város egyéni országgyűlési képviselője.

A miniszteri biztos „a mohácsi csata mint a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének meghatározó eseménye 500. évfordulójával összefüggő történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból kiemelkedő jelentőségű megemlékezés megszervezésével és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések koordinálásával” kapcsolatos feladatokat látja el.

Hargitai János beszédet mond a megújult mohácsi Deák tér átadásán 2020. október 30-án – Fotó: Sóki Tamás / MTI
Hargitai János beszédet mond a megújult mohácsi Deák tér átadásán 2020. október 30-án – Fotó: Sóki Tamás / MTI

A szervezési munkák mellett Hargitainak figyelemmel kell kísérnie a mohácsi csatáról szóló történeti kutatásokat, régészeti feltárásokat és művészeti alkotásokat, valamint ösztönöznie és segítenie kell a térség infrastrukturális fejlesztéseit és a megemlékezéshez kapcsolódó kulturális és turisztikai beruházásokat.

Semjén már tavaly júliusban is kinevezte Hargitait erre a feladatra, de az új kormány felállása után megerősítette pozíciójában a fideszes képviselőt. A miniszteri megbízatás két évre szól, azaz az évforduló előtt két évvel lejár. A feladat mellé helyettes államtitkári fizetés és egyfős titkárság is jár.

Három másik miniszteri biztos kinevezése is megjelent csütörtök este a Hivatalos Értesítőben:

  • Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő a Miniszterelnökség külkapcsolataiért felelős,
  • Wetzel Tamás állampolgársági ügyekért felelős miniszteri biztos lett, míg
  • Baán László továbbra is a Liget-projekt szakmai felügyeletét látja el.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!