Rákay Philip már dolgozik a mohácsi csatáról szóló filmen

2023. január 16. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy történelmi filmes szériában van mostanában Rákay Philip műsorvezető-influenszer-producer: nemrég fejezte be a rekordösszegből készülő Petőfi-film forgatását (bár a vágás még hátravan, így a film bemutatója várhatóan kicsúszik a 2023-as Petőfi-emlékévből), december végén pedig megjelent az Aranybulla című sorozata, amely sem a kritika, sem a közönség tetszését nem nyerte el maradéktalanul, viszont még idén várható belőle mozifilm is. Most pedig Rákay bejelentette, hogy már dolgoznak a mohácsi csatáról szóló filmen is.

Ez még január 12-én hangzott el a közmédia Ez itt a kérdés című műsorában, amely két nappal később, azaz szombaton került fel a Youtube-ra, de csak hétfőn szúrta ki a Filmhu. Az adásban Rákay azt mondta: „Nekiálltunk a kreatív csapatommal a Mohács írásának”, azaz a Petőfi-film után feltehetőleg nemcsak producerként, hanem forgatókönyvíróként is jegyezni fogja a filmet.

„Előre megnyugtatnék minden fanyalgót, nem fogunk győzni a végén. A hősiességnek és a magyar kiállásnak egy egészen elképesztő példája Mohács”

– nyugtatta meg előre a fanyalgókat, feltehetően arra utalva, hogy kritikusai szerint a kormánnyal nyíltan szimpatizáló, facebookos influenszeri mivoltában is a kormányzati üzeneteket felerősítő Rákay hajlamos lehet a magyar történelem eseményeit valamiféle nemzeti identitástudatból fakadó, sajátos értelmezésben tálalni.

A film apropóját az adja, hogy 2026-ban lesz a mohácsi csata 500. évfordulója. Rákay szerint azonban nemcsak a törökök elleni nagy vereséget, II. Lajos király halálát és közvetve az ország három részre szakadását hozó csata kerek évfordulója ad aktualitást a filmnek; párhuzamot vont az akkori és a mostani politikai helyzet között is. „Nem beszélve arról az európai és világpolitikai helyzetről, ami helyenként kísértetiesen hasonlít a mára a különböző befolyásoló hálózatokkal”, „akik mindent elkövettek azért, hogy a saját pénzügyi hasznuk szerint döntsék el háborúk, országok és akár császárságok sorsát” – mondta erről.

Rákay gondolkozásmódjába legutóbb akkor tekinthettünk be, amikor a múlt héten tudósítottunk egy beszélgetésről, amely után interjút is szerettünk volna készíteni vele, sikertelenül.

Az idézett műsor teljes adása itt nézhető vissza:

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!