DK: Orbán leváltása után Budaházy és társai visszakerülnek a börtönbe

2023. április 28. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Reagáltak a pártok is arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott Budaházy Györgynek és társainak, a terrorizmus miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélt aktivistát pedig kiengedték a váci börtönből.

„Budaházy Gyuriék szabadok végre! A köztársasági elnök kegyelemben részesítette őket! Nem az ítéletet törölte, de felfüggesztette, így az összes hazafi végre szabad ember! Sokat és sokan küzdöttünk ezért minden látható és nem látható fronton”

– írta Twitter-bejegyzésében Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, és hozzáfűzte: „Ma reggel hívott Gyuri engem utoljára a váci fegyházból (kapcsolattartója vagyok), és nagyon bizakodó volt, egyre többen álltak az ügy mellé. Megbeszéltük, hogy koccintunk, ha végre szabad ember lesz. Úgy néz ki, hogy hamarosan” – írta közösségi oldalán egy borospohár- és egy pezsgősüveg-emojival körítve.

A Demokratikus Koalíció már nem reagált ennyire szívélyesen a köztársasági elnök döntésére: „Budaházyék szabadon engedésével Orbán Viktor újra politikai erőszakot zúdít Magyarország utcáira” – írta közleményében az ellenzéki párt.

„Hűséges fideszes pártkatonaként, Orbán Viktor parancsára adott elnöki kegyelmet Novák Katalin a terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgynek és bandájának. Ezzel Orbán Viktor olyan közveszélyes, szélsőjobboldali terroristákat szabadított rá újra Magyarországra, akik rálőttek és Molotov-koktélokat dobtak baloldali politikusok házaira, szórakozóhelyekre, továbbá embereket vertek össze a nyílt utcán”

– tette hozzá a közlemény. Szerintük az elnöki kegyelmi döntéssel az Orbán-kormány „további erőszakra buzdíthatja a szélsőjobboldali, neonáci terroristákat az ellenzéki pártok, politikusok és kormányellenes civil aktivisták ellen, ha erre Orbánnak szüksége lesz”.

Ezért az Orbán-kormány leváltása után Budaházy és társai vissza fognak kerülni a börtönbe

– írja a közlemény, ami azzal zárul: „Mára Dobrev Klára Árnyékkormánya Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a szélsőjobboldali terrorizmus végleg eltűnjön Magyarországról.”

Közleményt adott ki az LMP is: Ungár Péter, a párt társelnöke szerint Novák Katalin kegyelmi döntése Budaházyról „megmagyarázhatatlan”: „Az, hogy a köztársasági elnök milyen ügyben ad elnöki kegyelmet, egyértelműen értékválasztás kérdése. Lehet hosszú és sokszor értelmes disputákat folytatni arról, hogy miért tart egy jogi eljárás hazánkban tizensok éven át. Ez a sajnálatos körülmény ugyanakkor Novák Katalin tizensok éve kormányzó pártjának felelőssége, és nem csak Budaházy György ügyére igaz.”

„Az értékválasztás ebben az esetben téves, hamis és hazug” – tette hozzá a társelnök, hozzátéve, hogy szerinte ez „semmi más, mint a Fidesz politikailag kiszámított gesztusa a magyar szélsőjobbnak”.

„Egy ilyen cinikus politikai lépést a keresztényi megbocsátás mögé rejteni hazug (…) Ezen a döntése Novák Katalinnak azt mutatja, hogy választástechnikai okokból a szélsőjobboldal államellenes cselekedetei felmenthetőek”

– írta közleményében Ungár.

Budaházy György, a Hunnia Mozgalom alapítója ellen a 2000-es években több eljárás indult, végül terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre. Mivel beszámították az eddig letöltött büntetést, ügyvédje szerint még 2-2,5 évet kellett volna börtönben töltenie. A Sándor-palota azonban csütörtök délután közleményt adott ki az elnöki kegyelemről: Novák Katalin mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!