Az ellenzéki pártok közösen támadják meg az Alkotmánybíróságon a státusztörvényt

2023. április 27. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártok közösen támadják meg az Alkotmánybíróságon a tanárok életét átalakító státusztörvényt – írja a Demokratikus Koalíció (DK) csütörtöki közleménye.

A közlemény szerint a pedagógus-szakszervezetek az ellenzéki parlamenti képviselők segítségét kérték, hogy előzetes normakontrollal támadják meg az Alkotmánybíróságon a tiltakozó pedagógusok elleni „bosszútörvényt”. „A Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciója kiáll a pedagógus-szakszervezetek mellett és támogatja az ellenzéki pártok közös beadványát” – írták.

A státusztörvény bevezetésével megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. A tervezetből az látszik, hogy a jövőben a tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg.

Az egykori Orbán-kormányban dolgozó miniszterek, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek által is aláírt nyilatkozat szerint a kormányt a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával csak a bosszú szándéka vezérli. Ezért hívják a tiltakozók bosszútörvénynek is. A DK szerint a törvény megkönnyítené a tanárok kirúgását, és tisztességes fizetésemelés nélkül kényszerítené őket túlmunkára.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 20-i kormányinfón azt mondta: nem érdemes a státusztörvény hatásáról beszélni addig, amíg a törvénytervezetet be nem nyújtják a parlamentnek. A tervezetről jelenleg egyeztetések zajlanak a kormány és az érdekképviseletek között.

A státusztörvény miatt hétfőn tanárok, diákok és szülők tüntettek a Belügyminisztérium előtt. A beszédek után sokan átvonultak a Karmelitához, ahol ellenzéki képviselők megint megpróbálták elbontani a kordont. A rendőrök több képviselőt is megrángattak, később pedig könnygázt is használtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!